Цецка Цачева: Трудно ми е да асимилирам тефтерчето на Златанов

"Все още съзнанието ми не допуска възможност по такъв начин да работи независима комисия..."

Цецка Цачева: Трудно ми е да асимилирам тефтерчето на Златанов

"Тефтерчето за мен, както и за вас предполагам, е била една шокираща новина. Все още съзнанието ми не допуска възможност по такъв начин да работи, ако това се докаже, независима комисия, каквато е въпросната. Трудно ми е да го асимилирам. Може би ми трябва повече време."

 

Подобен лаконичен коментар направи в понеделник пред бТВ бившият председател на парламента Цецка Цачева (ГЕРБ) по повод скандала с бележника на обвиняемия шеф на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси - Филип Златанов.

 

Миналата седмица от прокуратурата оповестиха подбрани откъси от въпросното тефтерче, заключвайки, че от него става ясно, как Златанов е изпълнявал "директиви" за "удряне" или "оправяне" на различни казуси, свързани с политици и общинари.

 

"За мен подобни способи са недопустими. С работата си съм доказала до момента, че за мен подобни практики като стил са несъвместими с разбирането ми за демократични интереси. Като човек, който много дълго време е бил близо до съдебната система, вярвам, че независимата съдебна власт трябва да даде отговор. От римско време е известна максимата, че всеки е невинен до доказване на противното", добави още бившият парламентарн шеф.

 

По повод оставката на Искра Фидосова (ГЕРБ) като депутат, която първоначално обяви, че не се разпознава в инициалите И.Ф., заемащи водеща роля в бележника на Златанов, като човек, на когото той се отчита, Цачева заяви единствено, че като председател на Народното събрание е контактувала с лидера на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Вечлев, а не с Фидосова.

 

Междувременно в понеделник изтече срокът за обжалване на отстраняването на Златанов от ръководния пост в комисията, постановено в четвъртък от Софийския градски съд. Очаква се във вторник или в четвъртък Софийският апелативен съд да разгледа казуса на втора инстанция.

 

Златанов категорично отрича скандалните записки в тефтерчето му да са получени нареждания как да се работи. По думите му това били просто негови лични хрумвания, бележки и драсканици.

"Невинен съм и се надявам да продължа да изпълнявам задълженията си", настоя обаче в петък Златанов. На въпрос какво означава някой да бъде "ударен", той каза: "Да бъде установен конфликт на интереси, може би".

Попитан за схемата, фигурираща в тефтерчето му, свързваща инициалите И.Ф., Ц.Ц. и Б.Б., Златанов отговори: "Не мога да кажа каква е тази схема. В даден момент съм си надраскал нещо". Той каза, че не помни кого визира с инициалите.

След като прокуратурата показа бележника, депутатът Искра Фидосова обяви, че напуска Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Лидерът на бившата управляваща партия Бойко Борисов пък коментира, че "това тефтерче е негативната част на нашето управление. Властта не е за всеки. Когато не се упражнява по правилния начин, явно петното остава за нас. Не мога да се направя на сляп, че това не се случва".

Споделяне

Още по темата

Още от България