БСП в ритуален петъчен изблик на гняв заради върнати им въпроси:

Цецка Цачева укрива "под полата си" Борисов и е "цедка" за питания към него

Цецка Цачева пак си навлече гнева на БСП, че е цедка за въпроси към премиера. Снимка: БГНЕС

И този петък парламентарният контрол започна с традиционна масирана атака на социалистите срещу парламентарния председател Цецка Цачева, обвинена, че "укрива под полата си" премиера Борисов и заместника му Цветанов, не допускайки въпроси към тях.

И този път Цачева предвидливо отсъстваше от залата и не ръководеше заседанието, което пък допълнително отприщи възмущението от ляво.

"Не заблуждавайте народните представители, че председателката на парламента може да бъде цедка за въпроси към министър-председателя и министрите", възмути се на висок тон от трибуната бившият вътрешен министър Михаил Миков, добавяйки, че Цачева се изявявала като "ятак и укривател на правителството".

Той бе един от деветимата депутати от БСП, които един след друг използваха правото си на изказване по процедурата, за да изразят несъгласие с действията на парламентарния председател. Мая Манолова дори обвини Цачева в съставяне на документ с невярно съдържание, тъй като посочила като аргумент за спиране на неин въпрос невярно твърдение.

"Попитах социалния министър каква е политиката на правителството за повишаване на доходите, отговорът беше, че въпросът е прекалено общ. Попитах Борисов за доходите на българските граждани, нямало конкретика. Писна ми от тази игра на жмичка, при която мижим, а председателката крие министрите и премиера... Ако продължава тази игра на криеница и ми връща въпроси, ще започнем друга игра - на гоненица, ще съберем 80 подписа и ще махнем председателя от мястото ѝ", закани се Манолова.

"Цецка Цачева иска да скрие премиера Бойко Борисов   и вицепремиера   Цветан Цветанов под полата си и затова не пуска въпросите към тях", заяви депутатът от Димчо Михалевски. Той разпалено посочи, че вече девет парламентарни контрола поред вътрешният министър Цветан Цветанов не се явява пред депутатите, тъй като умишлено е слаган последен в списъка с отговарящите министри.

Петър Мутафчиев и Петър Курумбашев пък негодуваха, че последователно е било отклонено тяхно питане до Борисов, транспортния министър Ивайло Московски и финансовия министър Симеон Дянков за похарчените средства за Авиоотряд 28.

"Ние сме народни представители и не можем да водим частна кореспонденция с някои служител, не сме частно парти, тук трябва да се изправят българските министри и да отговарят", заяви Курумбашев, който бил посъветван да зададе въпроса си направо към Авиоотряд 28.

"Очевидно става въпрос за тенденция да се заглуши опозицията в предизборна година", отбеляза и Корнелия Нинова, оплаквайки се, че ѝ е върнат въпрос за политиката на правителството към българските общини.


Колегата ѝ Ангел Найденов пък определи поведението на Цачева като своеволие и се оплака, че му е върнала въпрос към МВР шефа Цветанов, като шеф на междуведомствената комисия за бедствията, за обезщетенията на пострадалите от земетресението в Перник.

"Очевидно има теми, които са неудобни за мнозинството и очевидно има министри, които трябва да бъдат скрити", отбеляза Михаил Миков, който препоръча на депутатите да използват за комуникация препоръчаната поща до министрите и премиера, след като председателят на парламента спира въпросите им.

Споделяне

Още по темата

Още от България