ЦГМ губел от вдигането на коли с паяк

Сн. БГНЕС

Себестойността на наказателното вдигане на коли с т. нар. "паяк" от зоните за платено паркиране в София е с около 45 лева по-висока от глобата, която плащат наказаните водачи. Това става ясно от изчисления на общинското дружество "Център за градска мобилност" (ЦГМ), цитирани от общинския съветник Борис Бонев по време на заседание на комисията по транспорт към Столичния общински съвет в понеделник.

По сметките на ЦГМ за вдигането на паркирана в нарушение на правилата кола струвало 105.74 лева. В същото време нарушените плащат за това 60 лева. Отделно се дължи и такса за наказателния паркинг, която зависи от това колко време колата е престояла в него.

По-скъпо от налаганата глоба било и поставянето на скоба на кола, за която не е платена такса за паркиране. За това се дължат 30 лева, а себестойността била близо 50 лева.

Според Бонев това означава, че санкциите трябва да бъдат актуализирани, защото излиза, че всички плащат, за да бъдат наказани нарушителите на правилата за паркиране.

Въпреки това към момента управляващото мнозинство от ГЕРБ/СДС и ВМРО не смята да предлага нови цени нито за паркиране, нито да вдига санкциите за нарушителите. В момента в общинския съвет се обсъждат предложения на съветници от мнозинството за увеличаване на синята зона за сметка на зелената и включване на нови квартали в по-евтината зона за паркиране. Предлага се също удължаване на работното време на зоните за паркиране през седмицата, както и синята зона да работи и в неделя, а зелената и в събота.

Те вероятно ще бъдат приети въпреки неодобрението от страна на опозицията за част от измененията и ще влязат в сила от 8 септември.

Очаква се да бъдат отхвърлени идеите на Борис Бонев, които засягат същите правила. Освен разширение на зоните, те включват и ограничение за местата за служебен абонамент, въвеждането на уикенд зони и други.

В същото време Бонев се оплака, че доклади, внесени от него в общинския съвет, не се разглеждат с месеци. За пример даде предложението за пешеходна зона по пл. "Св. Неделя", пускането на нова автобусна линия, изграждането на монтажни паркинги в кварталите.

Подобни упреци отправят и съветници от "Демократична България" и БСП. 

Споделяне

Още по темата

Още от България