ЦИД: Най-голямата корупция е при партийното финансиране

Политическата система е най-заплашена от корупция, сочи изследване на Центъра на изследване на демокрацията (ЦИД), цитирано от БТА.

Според неправителствената организация резултатите от изследването са показали, че финансирането на политическите партии и особено на предизборните кампании с цел обслужване на частни интереси е най-разпространената корупционна практика у нас.

Сред другите най-често срещани случаи на корупция са назначаване на различни държавни и общински постове на роднини и приятели, вземане на подкупи при провеждане на приватизационни търгове, конкурси или разпределяне на държавни поръчки, приемането на пари или подаръци за благоприятно решаване на наказателни дела.  

Издаването на лицензи или разрешителни също създава благоприятни условия за корупция. Както и при предишни изследвания на ЦИД и при това анкетираните са посочили, че смятат за най-корумпирани митничарите, политическите лидери и депутатите.

Лекарите са подложени на най-голям корупционен натиск – 30%, а веднага след тях са полицаите – 26% и митничарите с 22%, показва още изследването. Подкупите, дадените през януари тази година, са над 113 000, но бележат известен спад спрямо есента на миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?