Цифров подпис на бирата ще контролира качеството й

Българските пивовари тепърва ще решават дали и колко марки да включат в разработката

Цифров подпис на бирата ще контролира качеството й

Новаторска разработка, която чрез ядрено-магнитен резонас да събира данни за основните характеристики на дадена марка българска бира и на тяхна база да създава уникален цифров код, който да улеснява контрола върху качеството на всяка варка и да открива фалшификати, подготвя екип от Центъра по биология на храните, СУ "Св. Климент Охридски“ и Института по криобиология и хранителни технологии, който е финансиран от Съюза на пивоварите в България.

Става въпрос за прилагане на методология за ядрено-магнитно изследване на храни и напитки, при която се прави спектроскопия на дадено пиво и на база постигнатите резултати може да се създаде нещо като златен еталон за марката, обясни пред Mediapool д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните, който е част от екипа разработчици.

Под формата на цифров код или образно казано дигитален подпис тези данни могат да се ползват за редица неща. Сред тях е контролиране от страна на производителя на качеството на всяка варка бира по по-евтин и бърз начин. В момента сложните лабораторни химически анализи продължават по няколко часа, докато цифровият код за много по-кратко врече ще казва дали партидата съответства на златния еталон. Така пивоварите ще могат бързо да реагират на нежелани промени във физико-химичните или микробиологични показатели на продуктите си, а отделно ще икономисат средства, което ще е от полза при ценообразуването на крайния продукт.

Възможно е също така чрез цифровия код да се откриват фалшификати на марки бира, както и да се идентифицира производителят, типа и търговската марка на неизвестна проба пиво.

Разработчиците на дигиталния подпис на бирата посочват, че предизвикателството е било много голямо, тъй като в пивото има над 400 установени и анализирани съединения заради естествените суровини, веществата, получени от метаболизма на пивоварните дрожди и спецификите на пивоварната технология.

Революционният за България, но вече навлязъл в Европа, метод е изпробван върху три марки пиво – две светло и една тъмно. Всеки производител обаче ще реши дали иска да му бъде създаден дигитален подпис и за кои негови марки пиво да се разработи такъв.

От Съюза на пивоварите посочват, че откритието е предизвикало голям интерес в бранша у нас.

До сега в световен мащаб използването на ядрено-магнитен резонанс за създаване на цифров стандарт на хранителни продукти се използва за вино, пчелен мед, зехтин и плодов сок, обяснява д-р Иванов.

Споделяне

Още от Бизнес