Цигарена фабрика-фантом разкрита край Узунджово

Цигарена фабрика с фалшиви документи, мним собственик и фиктивни договори на работниците е била разкрита край хасковското село Узунджово при акция на ГД БОП, проведена след двадесет дневно наблюдение. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който пристигна на мястото заедно с главния секретар на МВР Калин Георгиев.

Предприятието е работило с фалшив лиценз за производство и продажба на тютюневи изделия, а разрешителното е било с подправен подпис на финансовия министър. Като собственик на фабриката е посочен Есад Селимовски, но се оказало, че такова лице не съществува, посочените документи за самоличност също са фиктивни, както и регистрацията на фирмата.

Сградата е била наета в началото на годината, през януари и февруари е било доставено необходимото оборудване. В незаконното предприятие са работили десет души, чиито трудови договори също са били фалшиви, защото никъде не са били регистрирани, отбеляза министърът.

Фабриката е със собствен генератор на електроенергия, а стените са изолирани, за да не се чува шумът от машините, допълни той. Имало обзаведено и спално помещение, в което работниците можели да си починат или да пренощуват.

Капацитетът на производството за една смяна е бил 70-80 мастербокса с цигари, допълни Цветанов. По време на акцията в сградата са открити около 1.4 милиона къса цигари и около четири тона нарязан тютюн. Цигарите са се продавали с марката "Winston".

По случая са задържани шестима души - трима от Пловдив и трима от Хасково.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?