Цигарена контрабанда заловена във влак

Контрабандни цигари са заловени при акция на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) и „Гранична полиция”. Арестувани са 23 лица – 22-ма българи и сърбин. Има съмнения, че в трафика са замесени и четирима наши митничари, обяви във вторник новият директор на антимафиотите Кирил Георгиев.

При проверка на влак, движещ се от Ниш за София, на гара Драгоман, са хванати 14 450 кутии с цигари, повечето от които били със сръбски бандероли. Малко количество от тях били закупена от българските безмитни магазини. Стоката била скрита под седалките във влака и в кухини във вагоните. Операцията е проведена на 3 август. Съставени са актове за митнически нарушения на задържаните лица.

При първоначалната проверка четирима митничари са намерили само 250 кутии. "Разликата оставям без коментар", каза Кирил Георгиев и предположи, че служителите не са си изпълнили добросъвестно задълженията си. Въпрос на доказване е дали митничарите са замесени в контрабандата, обясни антимафиотът.

Нямаме информация за неправомерни действия от страна на служители на ГКПП “Калотина”, контрираха малко по-късно от Агенция "Митници".

Директорът на "Гранична полиция" Красимир Петров обяви, че при акция от преди два месеца са установени нарушения на дисциплината при неговите подчинени и при служители на Агенция "Митници". "Смешно е как посред лято някой като робокоп се движи с шлифер, а под него се е облепил с кутии цигари от безмитните магазини и никой не забелязва това", описа случката  Петров.

От думите му стана ясно, че се работи над идеята за създаване на оперативен център за координация, обединяващ екипите на "Гранична полиция", ГДБОП, Агенция "Митници" и полицията. Те ще действат в цялата страна като ще проверяват автомобили, пренасящи акцизни стоки.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?