Цигарената контрабанда падна до 3.8%. Премиерът: Имам вина за това

Контрабандистите на цигари намаляват, но стават все по-изобретателни, архивна снимка БГНЕС

През първото тримесечие на 2019 г. делът на контрабандните цигари в България е намалял с 0.6 процента до 3.8 на сто спрямо последното тримесечие на миналата година и с 2 процента в сравнение с година по-рано. Това сочат представени в сряда резултати от проучването на инициативата на големите тютюневи компания срещу незаконната търговия, извършщено по метода на преброяването на кутиите от цигари в кошчетата за боклук.

"Президентът се подигра, че ровя в кофите за боклук, моля ви, да кажете, че това е ваша социология и практика. Не съм я измислил аз най-малкото. Вие отчитате по тази формула и нямам вина за това. Имам вина за резултатите, че са толкова добри", обърна се Борисов към компаниите провеждащи проучването.

Той все пак отбеляза, че "тези резултати са заради волята на правителството и на главния прокурор, на прокуратурата“. Премиерът изрази доволство от рекордното намаление на контрабандата на цигари и допълни, че има сериозни мерки за намаляването на незаконната търговия с рязан тютюни и срещу разпространението на марихуана.

Даде за пример, че от началото на годината са задържани нелегални 11 тона рязан тютюн, а за 2018 г. заловеният канабис е 110 тона. "Всяка сряда като се събираме с главния прокурор, с директори на дирекции, с НАП и "Митници", първото, което докладват е колко незаконни цигари са задържали и колко тютюн", каза още Борисов.

Според актуалните данни от проучването за незаконната търговия с тютюневи изделия най-високо е потребление на контрабандни цигари във Велико Търново – 9.3 %,. Следват Хасково – 7.3 %, Благоевград – 6.7 % и Пазарджик – 6.5 %. Най-малко са нелегалните цигари в Габрово – 1.3 %, Русе – 1.6 %, София – 2.2%, и Бургас – 2.4 %. Според доклада тенденцията на намаляване на незаконна търговия с цигари е устойчива.

От извадката прави впечатление, че около половината от кутиите без български бандерол са предназначени за безмитна търговия. За първи път се появяват грузински цигари, внесени нелегално в България, сочи още проучването.

Борисов се спря и на изсветляването на цялата икономика, за което наскоро Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изнесе данни. Според тях легалният бизнес се е увеличил с 4.55 процента през 2018 г. и делът му в икономиката вече надхвърля 79% като това се дължи на стабилността на държавата.

Данните са на Асоциацията на индустриалния капитал в България, а най-малко някой може да ни заподозре в близки връзки с тази асоциация, - те винаги са подкрепяли левите сили, обяви премиерът.

Когато цифрите говорят, лесно се правят изводи, допълни той и отбеляза, че изсветляването на икономиката се дължи на това, че страната е стабилна в политическо и икономическо отношение. По думите му фалитът на Корпоративна търговска банка и политическата нестабилност през 2014 година са довели до понижение на този индекс. По време на нашето управление, според АИКБ, се е увеличила събираемостта на акциза за алкохол и цигари, а усилията на Националната агенция по приходите за проверки на касовите наличности на фирмите, намалиха тези наличности с пет милиарда лева през миналата година, заяви Бойко Борисов. Според него външните фактори, които спомагат за изсветляването на икономиката са излизането на глобалната икономика от кризата и липсата на миграционен поток по границата на България.

Споделяне

Още от Бизнес