Цигарената контрабанда рекордно ниска, но сред трафикантите вече има и деца

Цигарената контрабанда рекордно ниска, но сред трафикантите вече има и деца

Рекордно ниско ниво на цигарената контрабанда през първото тримесечие на 2018 г. след отбелязания ръст на незаконната търговия в края на 2017 г., заловени 77 трафиканти, след които обаче вече има и деца. Това отчете премиерът Бойко Борисов по време на представянето в сряда на актуалните данни от проучването на Инициатива срещу незаконната търговия, направено чрез преброяване на изхвърлените цигарени опаковки.

В момента делът на незаконно внасяните или произвеждани контрабанда цигари е 5.8 на сто, което е спад от 0.8 процента  спрямо отчетените в края на миналата година 6.6%, което беше ръст спрямо края на септември. Основните нелегално продавани марки остават същите, от време на време се появяват нови, които изместват бързо някой от другите играчи, на като цяло няма промяна в предлагания на черно асортимент, сочи проучването.

"Това, което установихме, че тези 5,8%, които са отчетени като контрабанда, много се опитват да ги пласират – през интернет, през кораби. 77 задържани трафиканти и превозвачи имаме, като 16-17 от тях са деца – използват ги, за да ги превеждат до депа", отбеляза Борисов.

Той обясни, че сега постигнатите резултати са заради системна работа. "Борбата с контрабандата не е кампанийна работа. Неслучайно бюджетът е на 2 милиарда излишък, а започнахме на минус, с дефицит", каза премиерът. "Като се тегли чертата, е повече спокойствие за гражданите, повече приходи в бюджета и възможност да се подобрява качеството на живот. Плюс конкуренцията – дава се възможност на родното производство да се развие по-добре“, допълни той.

Естествено не пропусна да отбележи как събраните в повече пари в резултат на борбата с контрабандата позволили на правителството да на прави много неща в социалната сфера, за учителите, за въоръжение и техника, за коледните добавки за пенсионерите. За тази година минимумът, който трябва да се събере то контрабандата, е поне 200-300 млн. лв., каза още министър-председателят.

"Преди година и половина решихме всяка сряда с главния прокурор, с шефовете на митниците, на МВР, на данъчните да провеждаме една оперативка, на която отчитаме изминалата седмица и планираме следващата. Така че личното ангажиране на прокуратурата с тази тема има съответния резултат и води до бързо реагиране на отделните звена по райони", разказа Борисов. По думите му след като няколко години не е била намерена формулата митниците, МВР и данъчните да си обменят информация, сега това е станало,"получава се двоен контрол и много бързо се реагира".

Борисов декларира също така, че правителството няма намерение да отстъпва в борбата с нелегалната търговия на цигари и "в горивата с новите промени също ще изсветлее още", макар съпротивата да не е била малка.

Вътрешният министър Валентин Радев изнесе данни, според които близо 20 тона нарязан тютюн и над 10 милиона тона къса цигари са били заловени като контрабандни от органите на МВР през последните шест месеца. За същия период са образувани 553 досъдебни производства за нелегално разпространение на цигари, допълни Радев.

Най-много незаконни цигари са заловени в Плевен и в Стара Загора – съответно над 2 млн. къса цигари и над 1,6 млн. къса.

Според представените данни обаче незаконната търговия расте в някои региони, като най-голямото увеличение е в Асеновград.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев обясни, че борбата с цигарената контрабанда дава устойчиви резултати. "Единственото, което ме притеснява, е когато незаконната търговия стане 0 - тогава няма да има какво да отчитаме“, пошегува се Гешев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?