Цигарените фабрики в София и Благоевград с 5 и 9 пъти по-големи печалби

Цигарените фабрики на приватизирания миналата година "Булгартабак Холдинг" отчетоха във вторник рекорден ръст на печалбите си за деветмесечието на 2012 г. в сравнение със същия период на миналата година.

"Благоевград – БТ” например отчита деветкратно увеличение на печалбата до 18.568 млн. лв. в сравнение с предходните 2.064 млн. лв. Ръстът в положителния финансов резултат на "София – БТ” е петорен с постигнатите 19.562 млн. лв. спрямо 3.655 млн. лв. година по-рано.

Според дружеството тези добри резултати се дължат основно на благоприятната международната валутна конюнктура, отличаваща се с по-висок курс на долара спрямо българския лев за изтеклия период на 2012 г.

Тютюнопреработвателното дружество "Плевен-БТ” отчита печалба от 3.934 млн. лв., което е два и половина пъти повече спрямо деветмесечието на 2011 г. с постигнатите 1.488 млн. лв. Около 95% от продукцията на "Плевен – БТ“ е била реализирана в цигарените фабрики на "Булгартабак“.

Самата компания майка от цигарената група - "Булгартабак Холдинг”, приключва с тройно по-ниска печалба за деветмесечието спрямо същия период на 2011 г., но това е защото дружествата от групата не са отчитали дивиденти. Така "Булгартабак Холдинг" приключва с печалба от 11.156 млн. лв., докато предходната година тя е била 34.705 млн. лв., от които обаче 32.035 млн. лв. са били от дивиденти.

Така за пореден път се отчита значително подобряване на състоянието на продадената от държавата преди повече от година за 100 млн. евро тютюнева група, чийто нов собственик е "ВТБ Инвест" на руската "Внешторгбанк". Силните финансови резултати на "Булгартабак" косвено потвърждават прогнозите на анализатори от преди година, че намеренията на инвестиционното дружество са да стабилизира тютюневия холдинг и след това да го продаде на стратегически инвеститор на значително по-голяма цена.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?