Цигарите със стар акциз, но с нови бандероли от догодина

Поскъпването заради увеличението на налога ще е от 2015 г. поетапно

Цигарите със стар акциз, но с нови бандероли от догодина

Акцизът на цигарите няма да се увеличава от следващата година, а поетапно от 2015 г., но от догодина ще има нови бандероли и за цигарите, и за алкохола. Това съобщи зам.- министърът на финансите Людмила Петкова в понеделник. Тя не се ангажира с прогноза дали от 2014 г. цигарите ще запазят цените си, след като няма да се вдига акцизът.

 

Смяната на бандеролите се въвежда, за да се намали количеството на фалшивата продукция и да се повишат приходите от акциз в бюджета, които за тази година изостават значително от планираното.

 

Привърженик на смяната на бандеролите е и новият шеф на агенция "Митници" Кирил Желев. Преди време на публичен форум за подобряване на събираемостта от акцизни стоки именно той посочи, че през последните пет години не са се променяли бандеролите при спиртните напитки и цигарите. Тогава Желев попита риторично защо това не е сторено от правителството на ГЕРБ.

 

По данни на НСИ през 2008 г. са произведени 19 100 тона цигари, докато през 2011 г. производството им пада на 9800 тона. 

 

Според европейската директива нивата на акцизите трябва да бъдат увеличени до 2017 г., когато трябва да достигне 90 евро на 1000 къса цигари.

 

Акцизът на цигарите се състои от сбора на две облагания - твърда сума върху хиляда къса (специфична ставка) плюс процент от продажната цена (адвалорна ставка). В момента в България адвалорната част е 23%, а специфичната е 101 лв. на хиляда къса.

 

Вдигането на акциза ще става поетапно, като ще започне от 2015 г., каза Людмила Петкова. Тя допълни, че разчети с по-колко на година ще става вдигането на акциза все още няма.

 

Така най-вероятно ще се повтори случаят от 2010 г., когато цигарите поскъпнаха шоково със средно 1.30 - 1.50 лв. на кутия заради вдигането на акциза от правителството на ГЕРБ, след като тройната коалиция не се реши на тази стъпка.

 

При такова развитие през 2018 г. цената на най-продавания среден клас цигари в България ще поскъпне с близо 30% спрямо 2014 г. В момента средната цена на най-продаваните цигари у нас е 4.50 лева и след вдигането на акциза ще поскъпне до 5.50 – 5.70 лева.

 

Цените на цигарите у нас не са променяни от 2010 г. насам. Корекция не е правена дори с инфлацията през последните три години, която е 11.5%.

В същото време в останалите страни-членки на Евросъюза само през тази година цените на тютюневите изделия са нараснали между 2 и 14%, като средният ръст за държавите от ЕС е 4%.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес