ЦИК блокира нови близо 70 000 лева, предназначени за "Хаштаг-БГ"

Нова финансова инжекция от близо 70 000 лева държавни пари щеше да постъпи в сряда в скромния сайт "Хаштаг-БГ". ЦИК обаче не успя да вземе решение дали да одобри поредните медийни договори за референдума, които трябваше да постъпят в медията, свързана с Института за модерна политика на Борислав Цеков и комисията на практика блокира получаването на поредни три транша.

По време на заседанието на Централната избирателна комисия във вторник стана ясно, че освен досегашните шест инициативни комитета и партии, още три новосформирани граждански инициативи от Видин искат да агитират срещу референдума от страницата "Хаштаг - БГ". За да получат въпросната медийна трибуна те желаят да заплатят по над 30 000 лева на изданието с неособено широка аудитория. Част от членовете на ЦИК обаче прецениха, че заявения обем текстове не могат физически да бъдат публикувани в медията и гласуваха срещу отпускането на парите. Друга част пък подкрепиха договорите, но тъй като никоя страна не събра необходимото мнозинство от 2/3, комисията не се произнесе с решение.

Предисторията

До момента шест Инициативни комитета и партии, които са регистрирани като страна по изборния референдум и получават медийни пакети от държавата на стойност 40 000 лева, са насочили средствата към сайта "Хаштаг-БГ". За тенденцията съобщи миналата седмица Клуб Z.

Формално сайтът, под шапката на Фондация "Хаштаг-БГ", не е сред най-популярните медии у нас, за да е налице толкова голям интерес от участниците в референдума и те да пренасочват почти целите разпологаеми суми за реклама точно там.

Фондацията е регистрирана на името на 23-годишната Милена Евгениева Борисова.

Милена Евгениева, но вече с фамилията Кичашка, е съсобственик в "е-Март Ауторити" заедно с Борислав Цеков, член на Управителния съвет и на "Институт за модерна политика", бивш депутат на НДСВ, за последно - в листата на БСП за парламентарните избори.

В ръководството на Института пък е Петър Кичашки - съпруг на Милена Евгениева - Кичашка и кандидат за общински съветник от БСП в София под номер 9.

Новият казус

На този фон няма как да не направи впечатление факта, че повечето от участниците в поредния скандал, разразил се в ЦИК, които в сряда се застъпиха "Хаштаг-БГ" да получи почти 70 000 лева, са от квотата на БСП в комисията.

В крайна сметка обаче членовете на комисията, настояващи медията да започне изпълнението на трите нови договора не успяха да се наложат. И не е ясно дали сайтът, свързан с ИМП ще успее да вземе тези пари.

Първият инициативен комитет, който във вторник подаде искане в ЦИК за сключване на договор с "Хаштаг-БГ", е представляван от Емил Иванов и е готов да плати 37 000 лева, вторият е на Ивайло Петров и представителите му желаят да получат медийна услуга за 30 000 лева, а третият на Павла Цветкова, която иска да плати 31 290.

Ден по-късно - в сряда, комисията трябваше да одобри изпълнението на договорите между агитаторите и сайта, но това не се случи, заради отявлено разминаване между заплатеното медийно съдържание и времето, в което то може да се извърши. Според част от членовете на ЦИК е невъзможно в оставащото време до изборите, които са след 11 дни, да бъдат изпълнени по 3 или 4 медийни пакета, които се осъществяват минимум за една седмица.

Според постъпилите документи в комисията и трите инициативни комитета искат да заплатят по няколко от предлаганите от медията пакети "Максимум". Комитетът на Емил Петров иска четири пакета "максимум", а тези на Павла Цветкова и Ивайло Петров по три.

Според публикуваните рекламни тарифи на въпросният медиен пакет, който включва до пет публикации на новини и статии, едно интервю или видео клип, както и рекламен банер на първа страница се изпълнява за една седмица.

Според говорителя на ЦИК Цветозар Томов, който се обяви срещу отпускането на парите, е невъзможно при положение, че един пакет се изпълнява за седмица, инициативните комитети да плащат по три или четири, защото просто до изборите няма такова физическо време.

Томов бе подкрепен от представителите на ГЕРБ в комисията, а БСП и ДПС застанаха на срешуположната позиция.

Поредна връзка

Освен, че представители на БСП в ЦИК очевидно бранят интересите на медия, чийто собственик е в съпружески отношения с техен кандидат за общински съветник, изскочи поредната връзка между представител на инициативен комитет и Института за модерна политика.

Справка в "Дакси" показва , че Павла Цветкова, която представлява комитета да даде около 31 000 лева на "Хаштаг-БГ", е в управителния съвет на видинското народно читалище "Вселена 2003" заедно с още седем души. Сред тях е и Иван Базов, който на свой ред членува в още едно сдружение от Видин - "Активно общество". В "Активно общество" той е управляващ, заедно с Радослав Георгиев, който е в управата на сдружение "Модерна България" заедно с Борислав Цеков и кандидата за общински съветник от БСП Петър Кичашки, който е и съпруг на главата редакторката на "Хаштаг-БГ".

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2015

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?