ЦИК дава на "Сиела Норма" над 4 млн. лв за обслужването на машините

ЦИК дава на "Сиела Норма" над 4 млн. лв за обслужването на машините

Централната избирателна комисия (ЦИК) сключва договор със "Сиела Норма" за техническо осигуряване и логистика на машините за гласуване за парламентарния вот на 11 юли, както и за частичните местни избори на 27 юни.

Решението за сключването на договора, който е на за 4.35 млн. лв. без ДДС, бе взето на заседание на ЦИК и се отнася само до поддръжка и логистика на устройствата. В контракта влиза и обслужването на софтуера.

По думите на зам.-председателя на ЦИК Емил Войнов от "Сила Норма" и този път за заявили, че имат разходи, които са в повече дори от предложената цена и по тази причина не могат да я намалят допълнително.

От фирмата са настояли и да не се правят промени в софтуера, който е използван за предишните парламентарни избори на 4 април.

В началото на месеца "Сиела Норма", която досега винаги е доставяла машините за гласуване, отказа да осигури поисканите от ЦИК допълнителни 1500 машини, защото не беше съгласна с предложената максимална стойност на поръчката, която беше 6.5 млн. лв. без ДДС и освен устройствата включваше и логистиката и обслужването на софтуера за всички машини. За всичко това фирмата искаше14-15 млн. лв, което доведе до прекратяване на преговорите между нея и ЦИК.

Междувременно комисията започна преговори за допълнителните машини със "Смартматик", производител на досега доставяните от "Сиела Норма" устройства. Производителят е заявил, че в Холандия има произведени 672 машини, а до сряда в Тайван могат да бъдат произведени още 800 и в четвъртък – да бъдат изпратени към България. Така за вота у нас е възможно да бъдат доставени 1472 машини, почти колкото искаше ЦИК първоначално, за да може да осигури спокоен вот в най-големите секции в страната и в чужбина.

До темата за осигуряване на повече машини се стигна, след като с последните промени в Изборния кодекс бе предвидено в секциите с над 300 избиратели в България и зад граница да се гласува само с устройства. Преди тези изменения машини имаше само в секциите с над 300 избиратели в страната, но там можеше да се гласува и с бюлетини – нещо, което сега се допуска само при форсмажори обстоятелства.

Преговорите между "Смартматик" и ЦИК не са приключили и предстои във вторник да се проведе разговор за финансовите параметри, както и дали транспортирането ще бъде част от евентуалната обществена поръчка.

От ЦИК са на мнение, че дори да не се стигне до договор за допълнителните устройства, с наличните 9600 законът може да бъде изпълнен. Възможно е обаче това да доведе до напрежение.

"Ако не доставим тези машини, ще трябва да се обърне особено внимание в тези секционни избирателни комисии, в които са гласували повече избиратели да се създаде организацията, така че процесът на гласуване с машина да стане по-бърз, да се раздели списъкът, да има два потока от избиратели", каза преди ден зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Поръчаните за изборите през април 9600 машини все още не са собственост на държавата, защото договорът все още не е изпълнено изискването на ЦИК да бъдат предоставени всички кодове, които да позволят софтуерът на машините да се модифицира от държавата без нужда от намеса на "Сиела Норма" или "Смартматик".

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори

Как да се подходи с новата детска болница?