ЦИК е притеснена заради оттеглени партийни представители от секциите

Създадена е по-добра организация за приемането на протоколите

ЦИК е притеснена заради оттеглени партийни представители от секциите

Централната изнирателна комисия (ЦИК) е изправена пред сериозно затруднение ден преди провеждането на втория тур от местните избори заради това, че част от партиите са оттеглили представителите си в секционните избирателни комисии (СИК).

Това заяви говорителят на комисията Александър Андреев в събота пред БНР, уточнявайки, че така може да се затрудни началото на изборния ден в неделя.

По време на втория тур избирателните секции в цялата страна ще са около 7200, като само в столицата те ще са около 1100. На 1 ноември 133 общини ще избират кмет на балотаж, както 1128 населени места с над 100 жители и 25 района в София, Пловдив и Варна.

В ЦИК е получен сигнал, че има членове на секционни избирателни комисии, които не са се явили в събота и са се отказали от подготовката на изборните помещения и приемането на книжата от общинските избирателни комисии, каза Александър Андреев.

"Ще трябва да бъдат заменени и попълнени съставите на секционните избирателни комисии. В тази връзка призоваваме политическите сили да се свържат със своите членове, които са излъчени в секционните избирателни комисии,и да ги призоват да се явят, да получат книжата, защото това е дефакто основното място, където избирателите ще дадат своя глас", коментира той. 

От ЦИК заявиха, че е създадена и по-добра организация за приемането на протоколите от секционните избирателни комисии в София, които ще бъдат приемани в зала 1 на НДК. Александър Андреев заяви, че комфортът на близо 3000 представители, които ще предават протоколите, ще бъде по-добър и няма да бъдат заключвани, както на 25-26 октомври в зала "Арена Армеец".

"За успокоение от огледа, който беше извършен, в зала 1 е осигурено място както за изчакване на реда от секционните избирателни комисии, така и са създадени условия на терасите и други места, членовете от секционните избирателни комисии, които предават протоколите,  да могат свободно да се движат. Осигурени са им напитки, минерална вода, закуски, за да могат да се чувстват нормално до момента, в който приключи процесът с предаване на протоколите", допълни говорителят на ЦИК.

Споделяне

Още от Местни избори 2015

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?