ЦИК глоби Каракачанов с 2 хил. лв. за предизборен клип

ЦИК глоби Каракачанов с 2 хил. лв. за предизборен клип

Централната избирателна комисия (ЦИК) глоби с 2000 лева лидера на ВМРО Красимир Каракачанов заради използването на българското знаме в предизборен клип за евровота. Решението за санкцията е взето тази седмица, след като нарушението е установено на 5 май.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов е оспорил решението на ЦИК за установяване на нарушението, но от комисията не са намерили основание да уважат протеста му.

Решението за наложената санкция подлежи на обжалване пред Софийски районен съд. Според закона 2000 лева е минималната глоба при подобно нарушение. Максималният размер на санкцията може да е 5000 лв.

Предизборният материал, за който е наложена глобата, е излъчен в рубриката "Евроизбори" на телевизия Европа. Става дума за репортаж за среща на кандидатите за членове на Европейския парламент на ВМРО в централата на партията със синдикалната организация на Българските полицейски синдикати. Срещата била част от съвместна инициатива с европейски синдикални организации.

В два от кадрите на репортажа е показано националното знаме, редом със знамето на Европейския съюз и партийното знаме на "ВМРО – БНД".

Според ЦИК материалът "безспорно има характер на предизборен агитационен материал, тъй като е представен в рубрика "Евроизбори" на телевизия "Европа" и носи задължителния атрибут на предизборно послание". 

Споделяне

Още по темата

Още от България