ЦИК глоби Сидеров с 2000 лв. заради цирка в БНТ

ЦИК глоби Сидеров с 2000 лв. заради цирка в БНТ

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е глобен с 2000 лв. заради поведението му в предаването на БНТ "Референдум" на 3 октомври, става ясно от решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). Тогава политикът прекъсна предаването и се наложи да бъде изведен с полиция от студиото, след като заподозря, че кандидатът за кмет от ВМРО Ангел Джамбазки е гей и се скара с водещата Добрина Чешмеджиева. Заради поведението му ръководството на телевизията обяви, че той повече няма да бъде канен.

"Нарушението се изразява в това, че по отношение на Ангел Джамбазки Волен Сидеров е използвал квалификации като "гей" и "водещ гейпарада", а спрямо водещата и останалите две участнички е отправил обръщението "ма". Волен Сидеров, след отнемане на думата му, е заявил, че Красимир Каракачанов е откраднал от българския народ 1 милиард лева, като ги е предоставил на САЩ. Използваните епитети, неспазването на регламента, установен в БНТ1 при провеждането на безплатните диспути, показват неспазване от страна на Волен Сидеров на установените правила за отразяване на предизборната кампания от обществена медия", посочва в решението си ЦИК.

Според комисията от материалите по преписката безспорно се установява използването на обидни думи и квалификации. До ЦИК е подаден сигнал от Джамбазки и е приложен запис от предаването. От комисията твърдят, че извършеното нарушение не е маловажно и затова налагат глоба. Решението им не е окончателно и може да се обжалва.

Няколко дни, след като прекъсна "Референдум", Сидеров се опита да нахлуе в сградата на БНТ заедно със свои симпатизанти. След това в деня изборите поиска да влезе и в зала "Арена Армеец", където се предаваха изборните книжа.

Преди месец той се скара и с полицаите, охраняващи Столична община. Сидеров се опита да влезе в кметството късно вечерта, но не бе допуснат. Разправията на входа на общината продължи повече от час. Политикът бе подпомаган от екип на партийната телевизия "Алфа". След местните избори той напусна парламента и вече е общински съветник

Споделяне

Още по темата

Още от България