ЦИК глобява 5 сайта за обявяване на изборни резултати в деня на вота

ЦИК глобява 5 сайта за обявяване на изборни резултати в деня на вота

Централната избирателна комисия (ЦИК) е взела решения за налагане на глоби на пет медии заради оповестяване на резултати от местния вот от социологически проучвания преди края на изборния ден.

Санкциите са срещу сайтовете "24 часа", "Пик", "Дир", "Блиц" и "Епицентър". ЦИК разпорежда на тези медии да свалят от сайтовете си публикуваните резултати.

Според Изборния кодекс е забранено да се публикуват социологически проучвания и данни от екзитпол от деня за размисъл до края на изборния ден.

Размерът на глобите за сайтовете още не е уточнен, но според закона при първо нарушение санкцията е между 2000 и 5000 лева,а при повторно - от 5000 до 10 000 лв.

От години медиите не спазват тази забрана, като съобщават заобиколно резултати, но без да посочват агенциите, от които са данните. Не един политик се е обявявал срещу забраната именно, защото не се знае от коя социологическа агенция идват те.

"Лицемерие е да не се публикуват екзитполове в изборния ден. Честността е най-важното нещо, хубаво е да има резултати", каза премиерът Бойко Борисов през май. Подобна теза изразиха тогава и председателят на парламента Цвета Караянчева, и вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Въпреки това забрана продължава да има. По-рано тази година управляващите бяха напът да премахнат забраната за публикуване на социологически проучвания, но в крайна сметка тя остана.  

Споделяне

Още от Местни избори 2019

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?