ЦИК и Министерският съвет се разминаха в обясненията си за свършилия тонер

Администрацията на кабинета "Райков" твърди, че машините били претоварени

ЦИК и Министерският съвет се разминаха в обясненията си за свършилия тонер

Централната избирателна комисия и Министерският съвет се разминаха в понеделник в обясненията си за свършилия тонер на част от копирните машини, с които трябваше да се размножават секционните протоколи в изборната нощ.

Според обясненията на ЦИК за създалата се ситуация в някои секции наистина е свършил тонерът, но е имало реакция на момента, те са снабдени с консумативи и изборният ден е приключил нормално. Според твърденията на Министерския съвет, обаче нещата не стоят точно така. Съобщение, изпратено от информационната служба на кабинета в понеделник, гласи, че всъщност тонер е имало, но просто на места машините се претоварили от копиране и спрели, което се изтълкувало грешно. Същевременно с това обаче от МС твърдят, че на места наистина имало проблеми с мастилото.

В понеделник пред Mediapool говорителят на ЦИК Ралица Негенцова обясни, че в комисията вечерта са се получили сигнали за липса на консуматив, но "веднага са доставени резервни касети, там където е било необходимо са закупени, въпреки късния час". Според нея даже на тези парламентарни избори предаването на протоколите от СИК на РИК и от РИК на СИК върви по-бързо от очакваното. "Друг път започват да предават към 14-15 ч. следобед на следващия ден, а днес Районните комисии дойдоха да предават още в 8-9 сутринта", заяви Негенцова, по думите на която в ЦИК не е постъпила нито една жалба от наблюдател или представител на политическа партия, който е поискал копие от протокол, а не е получил.

От ЦИК не казаха в кои секции и в кои градове точно е имало проблеми, но отново подчертаха, че те са били минимални. За липса на тонер имаше сигнали от Благоевградско, където тонерът свърши в 65 от секциите, в Кюстендилско - в 49, а в Търговищко - в 5. Проблем е имало и в няколко секции в Хасковско и Пернишко. По този повод лидерът на ДПС Лютви Местан нарече това дори саботаж от страна на администрацията и служебното правителство. Кабинетът на Марин Райков бе обвинен и от соцлидера Сергей Станишев, че не си е свършил работата по организацията и преброяването на вота.

Тази информация пък бе опровергана от служебното правителство, което в деня след вота твърди, че изборите са минали спокойно. Веднага след официалното правителствено изявления, от пресслужбата на кабинета бяха изпратени данни и обяснения.

"Във връзка със сигнал, получен от г-н Лютви Местан, е направена проверка по области и е поискана информация от фирмата, доставила копирните машини. Получената информация показва, че в процеса на копиране в отделни секции машините са били претоварени и в тази връзка са "спрели да копират“, което е коментирано като изчерпан консуматив. След направени консултации и дадени указания, работата с тях е продължила без да се налага осигуряване на допълнителен консуматив", се казва с съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от България