ЦИК иска двойно заплащане за общинските и секционните избирателни комисии

Обемът на работа ще се увеличи заради общото провеждане на избори и референдум

ЦИК иска двойно заплащане за общинските и секционните избирателни комисии

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще настоява за два пъти по-големи възнаграждения на членовете в общинските и секционните избирателни комисии, за да гарантира безпроблемното провеждане на местните избори и референдума тази есен, научи Mediapool от членове на комисията.

Целта е местната администрацията да бъде мотивирана да изпълнява по-стриктно задълженията си.

На предсрочните парламентарни избори миналата есен член на Секционна избирателна комисия получаваше между 50 и 70 лева, а на Районна (която е еквивалент на общинска по време на местен вот) - месечната заплата не надхвърляше 1000 лева.

В работните групи на ЦИК е обсъждано тези възнаграждения да се увеличат двойно, но притесненията са, че държавата ще откаже по-голям бюджет. "Затова и с 50% по-високи суми да получат хората, ще бъдат доволни", коментира представител на ЦИК пред Mediapool.

От комисията смятат, че дори парламентът да не успее да приеме предлаганите от ГЕРБ промени в закона за референдумите, регламентиращи една, а не две администрации на местно ниво да организират и изборите и допитването, то има вратичка, която позволява подобно нещо. "Какъв е смисълът от два СИК-а, или от два ОИК-а, като в крайна сметка пак ще работят петима души?", обясни вижданията на ЦИК неин член.

Двойната работа, която се отваря пред членовете на местните избирателни комисии, е друг мотив за вдигане на заплащането им. Натоварването им ще бъде много по-голямо, защото освен да преброят резултати от референдум с отговор на три различни въпроса, те ще трябва да отчитат и общинска избирателна квота.

Квотата се получава при "делението на общия брой на действителните гласове, подадени за общински съветници в общината, на броя на членовете на общинския съвет". Именно този инструмент ще определя преференциалните гласове за местния вот наесен.

По този начин в голям областен град около 100-150 гласа ще успяват да пренаредят листа. За малките населени места ще са достатъчни и преференциите на 10 гласоподаватели.

"При отчитането на резултатите за общински съвет ще има страхотна въртележка и тя значително ще затрудни изнасянето на окончателните състави на местните парламенти", предупредиха от ЦИК.

Тези опасения потвърди в понеделник и в интервю за вестник "Преса" председателят на ЦИК Ивилина Алексиева. "Заради сложността на местните избори гласуването и отчитането на изборния резултат ще стана по-бавно. И така трябва да бъде", казва тя и допълва, че по-бавното отчитане, повторното въвеждане на данните и обявяването на резултата ще сведе до минимум евентуални грешки при преброяването.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?