ЦИК иска от парламента да отмени електронния вот

ЦИК иска от парламента да отмени електронния вот

Парламентът да отложи въвеждането на електронно дистанционно гласуване, което трябваше да бъде въведено за евроизборите през 2019 г. В доклад до парламента, който предстои да бъде разгледан от правната комисия, Централната избирателна комисия (ЦИК) предлага депутатите да обсъдят възможността за отлагане на е-вота.

Заключенията на изборната администрация са направени на база проведените до момента симулации на този вид гласуване, както и на констатираната невъзможност за въвеждането му преди да бъде въведена електронна идентификация на гражданите у нас.

В ЦИК смятат, че трябва да се осигури възможност за поетапна реализация на системата за дистанционно електронно гласуване с повече пилотни проекти до момента, в който ще могат да бъдат създадени достатъчно гаранции за сигурност и стабилност на резултатите от този начин на гласуване.

Както се очакваше и както експертите предупреждаваха още при изборния референдум, най-голямата пречка пред въвеждането на електронно гласуване е липсата на електронна идентификация на гражданите. По закон е предвидено всеки българин да има такава, а тя да е внедрена в българските лични документи. Първоначално това трябваше да е факт от 1 януари 2017 г. След като не се случи подобно нещо, срокът се удължаваше на два пъти. Първо трябваше да стане до 1 януари 2018 години, а в последствие до 1 януари 2019 г.

МВР обяви една обществена поръчка за целта, но впоследствие в края на миналата година тя беше прекратена и оттогава не се е чуло да има движение по проблема.

Експертите обясняват в доклада си до парламента също, че е-вотът не е защитен от хакерски атаки.

От комисията припомнят, че ако при атаки срещу системи за електронно банкиране или друг вид услуги съответната банка създава гаранции за овъзмездяване на пострадалите от измами и атаки, то при произвеждане на избори единственият резултат от подобна намеса би бил неправилно отчитане на подадени гласове, което може да доведе до касиране на изборите. А това е "в разрез с една от основните цели при произвеждане на избори – точно отчитане на изборните резултати, които да създадат сигурност и стабилност по отношение на конституираните органи на власт".

Според комисията контролираният вот не може да бъде преодолян с дистанционното електронно гласуване - "както по време на гласуването, така и по време на евентуална проверка дали гласът е отчетен правилно". "Независимо от възможността да се гласува многократно дистанционно, рискът от контролиран вот при дистанционното електронно гласуване е по-голям, отколкото например при гласуването с хартиени бюлетини. Докато в последния случай избирателят все пак остава сам в кабината за гласуване, то при дистанционното електронно гласуване възможността да не бъде сам или друг да гласува вместо него е значително по-висока", е записано в анализа.

В доклада е констатирано, че машинното и дистанционно гласуване ще оскъпят организирането и произвеждането на избори, както и ще доведат до чувствително забавяне на процесите по отчитане на резултатите.

След поправките в Изборния кодекс, които бяха направени след провеждане на изборния референдум, от началото на тази година държавата трябва да предвиди възможност за експериментално дистанционно електронно гласуване на три последователни избора - в това число и частични.

Следващите национални изборни кампании "по график" са през 2019 г, когато ще се гласува за евродепутати, освен ако дотогава няма извънредни парламентарни избори.

Междувременно обаче ЦИК организира частични вотове във всякакъв вид населени места, но никъде не е въведено електронното гласуване като експеримент, което на практика означава, че изборният кодекс вече е нарушен.

Споделяне

Още по темата

Още от България