ЦИК: Изпълнението на "Кой уши байрака" на турски не е нарушение

ЦИК: Изпълнението на "Кой уши байрака" на турски не е нарушение

Изпълнението на части от турска любовна песен и известната възрожденска песен, посветена на Райна Попгеоргиева, които имат идентични мелодии, в никакъв смисъл не може да бъде определено като нарушение на българското изборно законодателство.

Това е решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) по повод на сигналите, които постъпиха след изпълнението на песента "Кой уши байрака", посветена на Райна Княгиня, последвана от изпълнение на турски език със същата мелодия. Сигнали до ЦИК бяха изпратени от ВМРО, Съвета за електронни медии (СЕМ) и 41 депутати, начело с Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Направената от ЦИК служебна проверка е установила, че изнесените в трите сигнала факти "отговарят на истината". В същото време обаче не може да се възприеме становището, изразено в сигнала на ВМРО, че изпълнението на песен на турски език представлява нарушение на правилата на предизборната кампания, приема комисията.

От друга страна, в края на своята реч на предизборния митинг на ДПС в Исперих председателят на партията Лютви Ахмед Местан преминава в своята реч от български на турски език, като несъмнено отправя към присъстващите граждани призив за подкрепа на ДПС на предстоящите избори за кметове и общински съветници, и като посочва и датата, на която очаква тази подкрепа – 25 октомври 2015 г., деня на произвеждането на тези избори, уточняват от ЦИК.

В тази връзка Централната избирателна комисия е установила, че лидерът на ДПС е нарушил забраната за водене на агитация на език, различен от българския, тъй като в речта си е преминал на турски, и го глоби за нарушението.

Комисията оправомощава председателя на ЦИК да състави акт за установеното нарушение на Лютви Ахмед Местан, се казва още в съобщението. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Споделяне

Още от Местни избори 2015

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?