ЦИК купува още 1500 машини за вота на 11 юли

Най-бавно гласуват с машини мъжете над 60 години с ниско образование

ЦИК купува още 1500 машини за вота на 11 юли

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще купи още 1500 допълнителни машини за гласуване за предстоящия на 11 юли парламентарен вот. Това реши комисията на свое заседание в понеделник.

Обществената поръчка ще бъде обявена за 1500 машини, но към договора с изпълнителя ще има опция за доставка на допълнителни 500 устройства.

"Сиела Норма", която винаги досега е печелила поръчките за машини, още в края на април обяви по време на заседание на правната комисия на парламента, че за юли ще може да достави около 1500 устройства.

За предишните избори за пръв път машини бяха купени, а не наети, и за пръв път бе поръчано толкова голямо количество. ЦИК подписа договор със "Сиела Норма" за доставка на 9600 устройства на стойност 35 999 000 лева без ДДС. Договорът включваше още логистиката, обслужването на устройствата, както и обучението на ЦИК и на районните и секционните комисии за изборите през април. На теория е възможно сега друга фирма да спечели поръчката, но "Сиела" има предимства - държавата вече е подписала договор за покупката на техния модел устройства, а и фирмата вече има опит в работата с ЦИК.

Очаква се за новата поръчка ЦИК да използва процедурата "договаряне без предварително обявление", за да получи допълнителните машини в срок за изборите.

"Един от случаите, в които може да се използва такава процедура, е, когато е необходимо неотложно възлагане на поръчката поради изключителни обстоятелства - ние сме в тази хипотеза - обстоятелства, предизвикани от непредвидими за възложителя събития, които могат съществено да затруднят и нарушат нормалното изпълнение на нормативно установени дейности на възложителя", обясни преди дни председателят на ЦИК Камелия Нейкова пред БНР.

В понеделник приключи третата симулация на машинно гласуване, която се проведе в Сливница. Тя целеше да установи дали и колко допълнителни устройства ще са необходими за вота, за да могат всички избиратели да гласуват спокойно. Нова тв съобщи, че секцията е отворила в 10:00 часа и за 1 час са гласували 45 души. Грубите данни показват, че гласуването отнема между 1 и 3 минути.

Преди ден симулация на избори с устройства се проведе в Доброславци. Тогава за два часа са гласували 97 души. Най-бързо са се справили хората на възраст между 30 и 39 години, необходими са им били 49 секунди. А на най-младите, както и за хората на 60-годишна възраст, им е била необходима около минута.

"Ако обобщя, критичните групи се оказват мъже на възраст над 60 г. с образование по-ниско от средно. Това ще бъдат най-бавно гласуващите хора. Ефектът от запознаване с машината е спестяване на около 18 секунди от времето. Най-бавно гласуващият – 4 минути и 11 секунди. Най-бързо – 16 секунди, младо момче", каза зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов, цитиран от БНР.

Данните от експеримента сочат още, че жените гласуват по-бързо от мъжете. Същото важи и за висшистите - спрямо хората с по-ниско образование.

Първият експеримент, който се състоя в сградата на ЦИК в София, беше с далеч по-обнадеждаващи резултати - за 1 час гласуваха 75 души. Тази симулация обаче беше проведена при интензивно и непрекъснато гласуване. Още тогава Томов определи резултатите като "умерено оптимистични" и добави, че при първия експеримент е участвала "сравнително безпроблемна група избиратели – с градски профил, вероятно с висок образователен статус".

Предстои ЦИК да обобщи данните от симулациите в Сливница и Доброславци, които бяха в близки до реалните условия в изборен ден.

След първата симулация от ЦИК прогнозираха, че вероятно в секциите с над 450-500 избиратели ще има по две машини за гласуване. Предварителните разчети сочат, че такива секции са общо около 700. Отделно засега поне в 242 секции зад граница ще трябва да има устройства заради последните промени в Изборния кодекс, които предвиждат не само в страната, но и в чужбина в секциите с над 300 избиратели да се гласува само с устройства. Освен това устройства трябват и за частични местни избори, които ще се проведат преди парламентарния вот.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?