ЦИК мотивира ограниченото машинно гласуване със справка от ДАНС

Становище на службата не може да отмени закона, смята Петър Славов

ЦИК мотивира ограниченото машинно гласуване със справка от ДАНС

Централната избирателна комисия (ЦИК) мотивира решението си да ограничи машинното гласуване на предсрочните парламентарни избори на 26 март до 500 секции със становище на ДАНС по казуса.

Това стана ясно в понеделник по време на заседанието на Върховния административен съд (ВАС) по жалбата на бившите депутати от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров срещу решението на комисията от миналата седмица. То бе обявено, въпреки че Изборния кодекс регламентира, че "в избирателната секция избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване".

Според ДАНС обаче, за да се въведе този начин за упражняване на правото на вот са необходими най-малко 6 месеца, в които да се изготви подробна експертиза и да се извърши криптиране, обясниха пред съда от ЦИК. Представителите на комисията цитираха още доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) от 2014 г. машинното гласуване трябва да се въвежда "постъпателно".

Основната теза на ЦИК в съдебната зала бе, че никъде в Изборния кодекс не е предвидено задължение във всяка секция да бъде монтирана машина за гласуване, а се говори единствено за местата, в които има такава възможност. Според комисията законът определя единствено "правна възможност" и как да изглеждат машините.

Освен това пред ВАС бяха изразени опасения, че изобщо не е ясно как това може да се случи в домовете за настаняване на възрастни хора, затворите, арестите, корабите, плаващи под български флаг, както и секции във високопланински селища.

"ЦИК няма компетентност да отмени машинното гласуване, тя може само да го организира, но не и да се произнася по въпроса дали да го има или не", заяви пред съда Петър Славов, цитирайки чл. 206 от Изборния кодекс.

Според колегата му в новия десен политически проект "Нова република" Мартин Димитров ограничаването на машинното гласуване би поставило под съмнения законността на предстоящите избори. По думите му "от 4 месеца е ясно, че ще има избори, ЦИК можеше да поиска отлагане на машинното гласуване, но не го е направила".

Славов настоя ВАС да даде в решението си по казуса задължителни указания на ЦИК как да прилага закона. Добави и, че ако машинното гласуване бе въведено навсякъде преди последните избори, отчетените впоследствие около 15% невалидни бюлетини нямало да бъдат такива. От комисията пък го репликираха, че машините предвиждат недействителна бюлетина.

Предстои Върховният административен съд да се произнесе по делото с решение в препоръчителния едномесечен срок.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?