ЦИК наказва бТВ за критични към властта репортажи в изборния ден

Разкритията за купуване на ромски гласове и припомнения ремонт на "Графа" били "предизборна агитация"

ЦИК наказва бТВ за критични към властта репортажи в изборния ден

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши да наложи глоби на бТВ заради критични към местната власт репортажи, излъчени в изборния ден. Според комисията това било предизборна агитация. Жалбите срещу националната медия са подадени от управляващата партия ГЕРБ, чийто лидер Бойко Борисов наскоро обяви, че винаги е "бил за свободата на словото". В репортажите се посочваха проблемите в някои градове.

На изборите през 2015 година ГЕРБ спечели кметските места в почти всички областни градове, както и в много малки общини и кметства. Така шансът бТВ или друга медия да попадне на град или село, което не е управлявано от ГЕРБ, не особено голям.

Партията на Борисов обаче вижда в това "индиректни внушения по отношение на решението на избирателите за кого да дадат своя вот".

Още в изборния ден пиарът на ГЕРБ Никола Николов окачестви излъчените репортажи като "телевизионен Костинброд", правейки паралел с Костинбродската афера от 2013 година. Заключението, че критичните материали са опит да се повлияе на вота, Николов направи във Фейсбук профила си.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков отиде още по-далеч, заявявайки, че ако бТВ е искала да участва в изборите, е трябвало да се регистрира за участие.

Засега ЦИК се е произнесла по две жалби, които очевидно много са подразнили управляващите. Едната е за това, че в деня на първия тур медията припомни ембелематичния ремонт на ул. "Граф Игнатиев" в столицата, както и за поставените и после премахнати ограничители тип "перки", заради които пострадаха десетки пешеходци.

Излъчен бе и репортаж, в които се разказва как кметството в сливенско село раздава пари на роми уж като обезщетения за умъртвените им поради чумата прасета, но "дребната" подробност е, че ромите са нямали прасета. Материалът е озаглавен "Чумата в предизборна употреба" с подзаглавие "Разследване на bТV по сигнали за изплащане на обезщетения на хора с прасета-фантоми".

Подобни репортажи са били излъчвани в изборния ден и при отминали избори, но те не са били окачествявани като агитация.

В жалбата на ГЕРБ се посочва, че репортерката на бТВ е споменала, че ще разкрие името на селото след края на изборния ден, а в горния десен ъгъл на информационния банер в репортажа било изписано "Сливен", с което се внушавало, че посочените нарушения са извършени в община Сливен, а в материал на сайта на бТВ е посочено, че става дума за село Гавраилово.

За двата репортажа ЦИК се съгласява с управляващата партия и обявява, че "негативни квалификации и внушения срещу даден кандидат, дори извършени по индиректен начин, в изборния ден", представляват нарушение Изборния кодекс.

Така медията ще бъде глобена два пъти с от 2000 до 5000 лв.

През март тази година правното острие на ГЕРБ Данаил Кирилов, който тогава беше председател на парламентарната правна комисия, индиректно призна, че ЦИК не е независим орган, както е записано в закона, а членовете ѝ са партиен придатък.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?