ЦИК не може да извади ГЕРБ от кампанията за референдума

Бисер Троянов, сн.БГНЕС

ГЕРБ не могат да бъдат извадени от разяснителната кампания за референдума, тъй като по право са участници в агитацията като негови инициатори. Това е посочено в отговора на Централната избирателна комисия (ЦИК) до инициативния комитет на БСП, който във вторник поиска управляващата партия да бъде отстранен заради промяната в позицията ѝ по въпроса.

 

Централната избирателна комисия следи за спазване на принципите на равнопоставеност на участниците в информационно-разяснителната кампания, заяви говорителят ѝ Бисер Троянов. Той допълни, че в съответствие с възложените правомощия и текстовете, приети в Изборния кодекс, ЦИК не може изключи участник от кампанията.

 

До обяснението се стигна, след като в неделя премиерът Бойко Борисов призова членовете и симпатизантите на ГЕРБ да отговорят на въпроса за развиване на ядрената енергетика с “НЕ”. Промяната в позицията му лидерът на БСП Сергей Станишев видя като “лупинг”, тъй като първоначално Борисов твърдеше, че ще подкрепи референдума. БСП поиска от ЦИК да извади 76-те депутати от ГЕРБ от кампанията и всички дебати свързани с референдума.

 

Участниците в кампанията за референдума, агитиращи със "за" и "против", имат значение за информационно-разяснителната кампания в държавните БНТ и БНР и разпределението на времето в дебатите. От ГЕРБ пропуснаха вече първия диспут по БНТ и заявиха, че няма да участват във никакви форми на платена агитация за референдума.

 

Право да агитират имат четиримата участници в допитването - по два за всяка теза. Инициативният комитет на БСП и 76 депутати от ГЕРБ като вносители на предложението за референдума трябваше да агитират "за" развитието на ядрената енергетика чрез изграждане на нова атомна централа. Инициативните комитети на ДСБ и на ЕНП на Мария Капон пък защитават противната теза - срещу нова ядрена централа.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?