ЦИК не очаква касиране на изборите след провала на машинното гласуване

Доставката на всички устройства до 10 март не е била възможна

Цветозар Томов

Няма сериозно основание да се обсъжда възможността за касиране на резултатите от изборите заради липсата на машинно гласуване.

Това обяви пред БНР в неделя говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.

Преди два дни и вицепремиерът Стефан Янев заяви, че дори и служебният кабинет да не успее да изпълни решението на съда за машинно гласуване във всяка секция, това не би опорочило предсрочните парламентарни избори на 26 март.

В събота стана ясно, че единствената оферта за доставка на устройствата за машинно гласуване не отговаря на техническите условия в обществената поръчка, в резултат на което ценовата оферта така и не бе отворена.

Фирмата посочва, че може да достави устройствата за машинно гласуване не по-рано от 20-и март, като те ще бъдат с фабрично качен софтуер. Тя обаче не поема ангажимент да достави устройствата в чужбина. На въпрос на ЦИК как оценява риска за неизпълнение на обществената поръчка, отговорът е бил: "до 50 процента".

В обявената поръчка срокът за доставка е 10-и март, а инсталирането на софтуера трябва да стане до 17-и март.

„От „Лирекс“ не можаха да ни дадат гаранции, че дори на 20-и март могат да доставят всички необходими машини и, съответно, да се извършат всички необходими дейности, които трябва, за да може на 26-и да се проведат нормални избори“, посочи пред националното радио Цветозар Томов.

По думите му фирмата е започнала предварителна работа веднага след решението на Административния съд и е извършила голям обемпредварителна работа.

Първоначално ЦИК е обсъждала дали поръчката за доставка на машини да бъде разделена на лотове, но е решено това да не бъде правено, тъй като поражда други проблеми като синхронизацията на софтуеъра и създаването на логистика с общ координационен център, стана ясно още от изявлението на Томов.

„27 години в тази страна не се изчистиха избирателните списъци, но не обсъждаме кой знае колко въпросът дали това може да бъде повод за касиране на избори, въпреки че това много по-сериозно нарушава права и създава риск от манипулация на избори. Откакто се произвеждат избори в България, избирателите извън страната нямат равни права с тези вътре в страната. Ето, и в случая, те няма да могат да дадат преференциален вот, защото няма избирателен район „извън страната“, коментира още говорителят на ЦИК.

По думите му каквито и манипулации да се правят по време на избори, те слабо влияят върху финалния политически резултат, поради което „не е вярно, че от изборите нищо не зависи“.

Междувременно единствената фирма, пратила оферта за машинното гласуване - "Лирекс", обясни в съобщение до медиите защо не може да гарантира, че ще изпълни поръчката навреме.

"По време на целия процес по кандидатстването компанията беше в пълна готовност да реализира всичко зависещо от нея, за да осигури изпълнението на пълния обем на проекта. Имаме готов, напълно работещ софтуер и експертен капацитет за комплектуване и въвеждане в експлоатация на целия необходим брой машини за гласуване.
Мащабът на такъв проект изисква партньорство с чуждестранни компании, включително производители на компоненти", посочват от компанията.

Оттам обаче обясняват, че няма как да гарантират, че до 10 март ще осигурят нужните количества от компонентите.

"Разполагаме с официален график за евентуални доставки на тези елементи от страна на производители. При наличието на всички необходими компоненти е необходимо време около една седмица, за сглобяване и настройка на машините. В рамките на 3 седмици могат да бъдат произведени 8200 машини. Останалите 4300 машини също могат да бъдат готови в срок, но това не е гарантирано. В случай, че някои от компонентите за тях не бъдат доставени навреме, комплектуването им може да се забави до един месец", поясняват от "Лирекс".

"Въпреки голямото ни желание, усилията на екипа и проведените многобройни разговори за намиране на вариант за по-ранна доставка от различни места, за съжаление такъв брой готови компоненти не е наличен и не могат да бъдат осигурени в нужния срок", завършва изявлението.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?