ЦИК не пипа партиите за клипове преди началото на кампанията

Марешки нарушил закона, а Джамбазки - не

ЦИК не пипа партиите за клипове преди началото на кампанията

От обсъждания на две жалби до Централната избирателна комисия (ЦИК) излиза, че според мнозинството от членовете ѝ тя няма право да иска санкции за предизборни клипове преди началото на кампанията.

ЦИК е взела решение да бъде санкциониран аптекарско-петролния бос и председател на "Воля" Веселин Марешки зарази търговска реклама с предизборен характер, излъчвана преди официалното начало на предизборната кампания. В същото време е отказала да се произнесе за клип на ВМРО и водача на листата им Ангел Джамбазки, който също се е излъчвал преди началото на кампанията.

И двата сигнала са били подадени до комисията от "Партия на зелените" и са били именно за нарушаване на правилата за провеждане на предизборната кампания. Причината – в Изборния кодекс (ИК) е записано, че предизборната кампания започва 30 дни преди вота, а клиповете на двете партии са били излъчвани преди това, макар в тях да няма пряк призив за гласуване. 

Марешки наистина не спазил правилата за кампанията, но е наказан за друго

В решението, с което ЦИК е определила на Марешки да бъде съставен акт, е посочено, че той не е спазил Изборния кодекс (ИК), защото клипът е бил излъчван преди 26 май, когато кампанията започна. "С оглед равнопоставеност на всички участници законодателят изрично е предвидил начало на предизборната кампания, което следва да се спазва от всички участници в изборния процес", посочват от комисията. 

Това обаче не е причината за акта на Марешки. Членовете на ЦИК са решили да поискат да бъде санкциониран, защото клиповете започват с реклама на бизнеса му с аптеки и бензиностанции и завършват с политическо послание – Марешки се показва и видеото завършва с думите: "Заедно да спрем грабежа, ние от ВОЛЯ сме българските родолюбци“.

Според закона смесването на търговска и политическа реклама е забранено. ЦИК е решила, че именно за това нарушение председателят на комисията трябва да състави акт, който да се изпрати на областния управител на област Варна за издаване на наказателно постановление. Глобата, която може да получи лидерът на "Воля", е от 200 до 2000 лв. 

Как Джамбазки се размина

Първата част от решението на ЦИК за Марешки – че е провеждал агитация преди началото на кампанията, би трябвало да важи и за Ангел Джамбазки. ЦИК обаче не се е произнесла по този казус, а членовете са били разделени дали има нарушение или не. 

Мнозинството в комисията обяснява липсата на наказание с това, че клипът е излъчен извън кампанията и затова не е в тяхната компетентност. В закона няма нарочен текст, който да посочва, че се налагат санкции за клипове преди началото на кампанията. Освен това в двете видеа нямало и призив за гласуване. Затова те не се считат за агитация. 

Според останалите членове на ЦИК обаче има практика да се налагат глоби и за непряка реклама. Те смятат, че ситуацията с клиповете е "дупка" в изборния закон, защото има забрана за "поставяне" на агитационни материали извън предизборната кампания, а видеата влизат в тази графа. Предвидени са и глоби за партиите и коалициите, които са нарушили тази забрана. 

Поддръжниците на тезата, че ЦИК няма отношение, твърдят, че комисията няма правомощия по въпроса с материалите. Това обаче не е точно така. "Агитационните материали, поставени или разпространени в нарушение на кодекса на територията на повече от един изборен район (район) или които се отнасят за повече от един изборен район (район), се премахват или изземват от областния управител по решение на Централната избирателна комисия", пише в закона. Видеата на Марешки и Джамбазки попадат в тази хипотеза, от което излиза, че областният управител е трябвало да ги свали от ефира. Причината за този куриоз е, че в частта на закона за агитационните материали се набляга на плакатите и се готови за "поставяне" на матирали.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още по темата

Още от Евроизбори 2019

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?