ЦИК не позволи кандидат-депутат да бъде привлечен като обвиняем

ЦИК не позволи кандидат-депутат да бъде привлечен като обвиняем

Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърли искането на главния прокурор Сотир Цацаров за привличане на кандидат за народен представител като обвиняем по досъдебно производство. Това съобщиха от пресцентъра на ЦИК.

Кандидатът за депутат е бил задържан на 23 март след катастрофа на столичния булевард "Черни връх". Причината – управляваният от него мотор бил без номера и регистрация.

Според Наказателния кодекс това е престъпление, което се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от 500 до 1000 лева.

Кандидатът за депутате бил отведен в полицията. По-късно е освободен, след като станало ясно, че участва в изборите.

В петък Сотир Цацаров внесе искане в ЦИК за сваляне на имунитета на провинилия се.

Изборният кодекс постановява, че от деня на регистрацията до обявяване на резултатите от изборите претендентите за депутати не могат да бъдат задържани или привличани като обвиняеми. Изключение се прави при извършено престъпление от общ характер и след дадено разрешение от ЦИК.

При проведеното гласуване в ЦИК не е било постигнато необходимото мнозинство от две трети от членовете на комисията  за сваляне на имунитета на кандидата за народен представител.

Начленове от ЦИК не станало ясно какво е мотивирало главния прокурор да иска разрешение за привличане като обвиняем на кандидат за депутат два дни преди изборния ден, става ясно от прессъобщението на ЦИК.

В него е посочено, че членове на комисията са изразили съмнения и доколко законосъобразно е било задържането на кандидата за депутат за 24 часа.

Решението на ЦИК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?