ЦИК не си направи труда да види спазен ли е законът при назначаване на секционните комисии

ЦИК не си направи труда да види спазен ли е законът при назначаване на секционните комисии

Нито Централната избирателна комисия (ЦИК), нито партиите имат цялостно разпределение на представителството на различните формации в секционните избирателни комисии (СИК) по страната. Това стана ясно от думите на говорителите на ЦИК във вторник. Комисията не е проявила никакъв интерес и не е проследила дали новите разпоредби в Изборния кодекс са спазени.

Според последните разписани текстове в закона ръководството на всяка от районните и секционните избирателни комисии, състоящо се от председател, зам.-председател и секретар, трябва да бъде разпределено пропорционално между парламентарните партии.

Мярката се наложи след настояване на опозицията в предния парламент, която се съмнява, че може да има фалшифициране на резултатите, ако мнозинството в секционните комисии бе останало в ръцете на бившите управляващи от ГЕРБ.

"В ЦИК нямаме обобщена справка за секционните комисии, във всяка районна има справка за назначените секционни в областта", обясни пред Mediapool говорителят на комисията Ралица Негенцова.

От социалистическата партия също обясниха, че имат разпределение по места, а не общо за цялата страна. "Имаме ужасно много работа по кампанията, затова не сме изчислявали, но и това ще стане", обясниха от БСП. Останалите опозиционни партии също не са правили подобни сметки, като посочената от тях причина е същата – липса на време.

 

"Малко е тревожен фактът, че нямаме обща картина, тъй като най-големите възможности за манипулации са в секционните комисии. Районните имат по-скоро друга функция – могат да правят административни услуги", твърдят от левицата.

 

Дори да бъдат установени нарушения при назначаването на секционните комисии обаче, вече нищо не може да се направи, тъй като законовият срок отдавна е изтекъл.

 

В края на март, когато Централната избирателна комисия назначи районните, стана ясно, че от 31 РИК само една не е председателствана от човек на ГЕРБ. Изборните специалисти така и не успяха да преборят вече установената практика – партията на Бойко Борисов да получава всички председателски места на комисиите, движещи изборите в многомандатните избирателни райони.

 

Другите места в ръководствата на РИК – зам.-председателски и секретарски места бяха разпределени между останалите партии. Оттам предполагат, че положението със секционните комисии е същото.

Споделяне

Още от Избори 2013