ЦИК не успя да реши дали Борисов нарушава закона с джипката по време на кампания

ЦИК не успя да реши дали Борисов нарушава закона с джипката по време на кампания

Централната избирателна комисия (ЦИК) не успя да вземе решение дали премиерът Бойко Борисов, който е и кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС, нарушава или не закона с обиколните из страната и раздаването на бюджетни средства по време на предизборната кампания.

По-рано тази седмица от БСП внесоха сигнал срещу Борисов. Според социалистите той нарушава Изборния кодекс с това, че обикаля страната със служебен транспорт и охрана от НСО, защото в закона е записано, че "във връзка с предизборната кампания се забранява безплатното използване на публичен административен ресурс".

В ЦИК са били подадени още няколко сигнала за същото.

Комисията е разглеждала сигналите на свое заседание във вторник, което приключва малко преди полунощ. Обсъждането на въпроса започва към 22 часа, а споровете продължават около два часа и приличат на повтарящи се диалози от турски сериал. През цялото време издигнатите от БСП членове на ЦИК, защитават тезата, че премиерът нарушава закона, а тези от ГЕРБ – че нарушение няма. В крайна сметка комисията не успява да вземе решение и сигналите са докладвани само "за сведение". На заседанието са присъствали 16 от 20 членове на комисията. "За" санкция на Борисов гласуват шестимата членове на ЦИК, издигнати от БСП.

Този развой на събитията бе предречен от бившият член на ЦИК Цветозар Томов. По думите му проблем има в самия закон. "До решение няма да се стигне и причината не е само в ЦИК. Няма ясни текстове в Изборния кодекс, които да регулират този въпрос. Управляващите у нас имат стартова привилегия в предизборни кампании, която им дава предимство", каза той пред БНР часове преди комисията да се заеме с въпроса във вторник през нощта.

Томов подчерта още, че комисията е така конструирана, че не може да се вземе решение срещу ГЕРБ, защото управляващите имат твърде много представители там.

Законът предвижда, че за да вземе ЦИК решение "за", то трябва да е гласувано от две трети от присъстващите на конкретното заседание, а за да има такова, трябва да присъстват поне 11 членове на комисията. В сегашния състав издигнати от ГЕРБ са 7 членове, което им дава блокираща квота на решения срещу ГЕРБ, дори ако ЦИК заседава в пълен състав.

Обиколките и аргументите

След началото на предизборната кампания Бойко Борисов не спря с обиколите си из страната, на които през цялото време хвали постиженията на, ГЕРБ, разказва какви пари е отпуснало правителството за едно или друго, обещава и още пари.

Според издигнатите от БСП членове на ЦИК при обиколките си Борисов агитира, макар и да не го прави директно. Тези от ГЕРБ се позовават на закона, където пише, че предизборна агитация е "призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори", а премиерът не бил отправял такива призиви.

В Изборният кодекс пише още, че "наименованието и символите на партия и коалиция, поставени върху предмети, в които не се съдържа призив за подкрепа, не се смятат за агитация по смисъла на кодекса". И изглежда от ГЕРБ много внимателно са се запознали с този текст, защото в неделя, в друго село – Абланица, Борисов подписваше картички на ГЕРБ с лика си. На тях обаче нямаше призив за гласуване, а само името на партията и снимка на премиера.

Във вторник членовете на ЦИК спориха и за това дали Борисов трябва да продължи да обикаля с прословутата джипка и с охрана от НСО. Издигнатите от БСП се позовават на изборния закон в, който пише, че освен безплатното използване на публичен административен ресурс, се забранява и използването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация. Според закона "публичен административен ресурс" са бюджетни средства, помещения, автомобили, самолети и други транспортни средства, оборудване и други движими и недвижими вещи - държавна или общинска собственост, предоставени на администрацията, държавните и местните органи, и държавните и общинските предприятия, както и трудът на служителите в администрацията.

Издигнатите от ГЕРБ членове на комисията обаче подчертават, че според Изборния кодекс премиерът не излиза в отпуск по време на предизборната кампания, а според Закона за НСО той се ползва с охрана. Освен това според тях досегашната практика на ЦИК била забраната за ползване на държавния и общинския транспорт да се използва в смисъла на това, че автобуси от градски транспорт не може да се използват за предизборни реклами.

"Там е работата - те винаги могат да кажат, че са изпълнявали някакви министерски дела пътувайки напред и назад. Това е една от двете най-отвратителни привилегии на кандидат-депутатите в сравнение с кандидатите в други избори – възможността членовете на Министерския съвет да участват в кампанията без да излязат в отпуска. Другата отвратителна привилегия е възможността на парламентарни избори да се кандидатства от два избирателни района - абсурд, с който свикнахме за 30 години", каза Томов във вторник.

На ЦИК и преди се е налагало да обсъжда подобни жалби срещу Борисов в предизборна кампания. Преди евроизборите през май 2019 г. сигнали имаше и срещу него, и срещу президента Румен Радев. Тогава комисията реши и за двамата, че нарушения няма.  

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021