ЦИК няма да плати на телевизии, агитирали за Марешки вместо за референдума

ЦИК няма да плати на телевизии, агитирали за Марешки вместо за референдума

Централната избирателна комисия (ЦИК) няма да заплати близо 55 хил. лева на телевизии, които вместо клипове за информационната кампания за референдума, излъчвали агитация за Веселин Марешки.

Това става ясно от решенията на Върховния административен съд, към който са изпратени жалбите по решенията на ЦИК, съобщава сайтът Дневник в понеделник.

Точната сума, която ЦИК отказва да плати, е 54 727 лв. на собствениците на "Нова телевизия", бТВ, "Канал 3" и "България он еър" по медийните пакети за агитация за националния референдум.

Телевизиите са имали договори с инициативни комитети за излъчване на информационно-разяснителни видеоматериали. Според мотивите на ЦИК обаче излъчените видеоклипове съдържат елементи на предизборна агитация в полза на кандидата за президент Веселин Марешки и се отклоняват от разяснителната си насоченост.

Медиите, както и инициативните комитети, с които са имали договoри, са обжалвали решението на ЦИК пред Върховния административен съд. Жалбите са 10. Съдът се произнася по всички на 15 и 16 декември.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?