ЦИК обяви, че изборите са били честни и свободни

ЦИК обяви, че изборите са били честни и свободни

Изборите бяха честни, законосъобразни и свободни, заяви Ивилина Алексиева, председател на Централната избирателна комисия (ЦИК).

По думите ѝ добрата оценка на международните наблюдатели се дължи основно на две неща.

Първото от тях е новият Изборен кодекс. „Този кодекс вмени задължение на изборните комисии да бъдат много прозрачни и много открити в своята дейност. От друга страна цялата изборна администрация - ЦИК, Районните избирателни комисии (РИК), Секционните избирателни комисии (СИК) и сътрудниците към тях в работата си”, обясни Алексиева пред Дарик радио.

Тя поясни, че по отношение на сроковете голямо предизвикателство за ЦИК е било спазването на 24-часовия срок за произнасяне по определени жалби.

"Предизвикателство дотолкова, доколкото жалбите не бяха окомплектовани напълно и се наложи отлагане на времето за събиране на пълната преписка, за да може ЦИК да се произнесе адекватно и законосъобразно”, призна Алексиева.

Тя съобщи, че има доста сигнали за нарушения, но те не са от характер, така че да поставят под съмнение резултатите от изборите.

"Не виждам ползата от задължително гласуване. Работа на политиците е да върнат доверието в тази система", каза още председателят на ЦИК.

ЦИК обяви имената на избраните депутатив петък. От тях 19 са избрани с преференция - 8% от всички депутати. Най-много са в групата на ГЕРБ - 10, следват БСП - с 5, ДПС - с 2, Реформаторският блок и „България без цензура” - с по един.

Лидерите на ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака” - Бойко Борисов, Михаил Миков, Лютви Местан и Волен Сидеров имат един ден, за да решат от кой от двата района, в които са избрани, ще влязат в парламента.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?