ЦИК обяви критериите за попадане в забранителен списък за гласуване

От списъците за евроизборите, които ще се проведат на 20 май, ще се заличават имената на българските граждани, които имат настоящ адрес извън територията на ЕС, съобщи в понеделник говорителят на ЦИК за Европейски парламент (ЕП) Александър Александър. Това изискване ще засегне най-вече българските изселници в Турция, които са с двойно гражданство и заради които бе въведен принципът за уседналост в закона за избор на евродепутати. Александров обаче не можа да каже колко души ще засегне въвеждането на това изискване, тъй като ГРАО все още не е предоставила на ЦИК нужната информация. Очаквало се това да стане тези дни.

Според представители на ЦИК обаче изселници ще могат да пуснат бюлетина на евровота, ако имат настоящ адрес в България и са живели в страната или в ЕС 60 дни през последните три месеца преди изборите.

От списъците ще бъдат извадени и онези, които са заявили, че ще гласуват в чужбина, обясни Александров.

От изборните листове за гласуване по постоянен адрес отпадат гражданите, които до 5 май са декларирали, че ще гласуват по настоящ.

В т. нар. забранителен списък попадат още затворниците, тези, които са под запрещение и пр.

Говорителят на ЦИК обясни, че когато избирателят липсва в списъка, представителите на секционните комисии първо проверяват този забранителен списък и ако гласуващия го няма там, той може да бъде дописан.  

Крайният срок за издаване на удостоверение за гласуване на друго място е 5 май. Александров каза, че документът ще носи уникален 9-цифров номер, за да не се получи дублиране на гласуване. Удостоверението ще се издава от общинската администрация. С оригинала му може да се гласува на всякъде.

За евроизборите ще бъде изготвен и списък за гражданите на ЕС, които могат да участват в тях. Чужденците трябва да подадат заявление за това до 9 април, като те трябва да не са гласували на предните избори за ЕП, тъй като нашите сега се явяват частични.

От понеделник ЦИК започна регистрацията на политически партии, коалиции и инициативни комитети и техните листи. Срокът за партиите и коалициите е до 4 април, а до 14 април се регистрират листите.

 

Първата партия, която внесе документите си в комисията, бе ГЕРБ, за която са събрани 20 016 подписа. 

Споделяне

Още по темата

Още от България