ЦИК обяви официално: Референдумът прескочи бариерата за разглеждане в парламента

Снимка: БГНЕС

Над 2 709 000 българи са гласували на референдума за въвеждане на електронно дистанционно гласуване миналата неделя, отчете Централната избирателна комисия (ЦИК) в петък.

Действителните гласове са 2 587 593. Както и при местния вот, така и при допитването - недействителните бюлетини са голямо количество - 122 339.

Подкрепили въвеждането на електронното гласуване са 1 883 411 души срещу 704 182, които са против него.

Референдумът за електронното гласуване няма да има задължителен за парламента характер, тъй като участвалите в допитването са по-малко от гласувалите на последните парламентарни избори. Гласувалите обаче са над 20% от имащите право на глас общо 6.7 милиона души и тримесечен срок въпросът трябва да влезе за разглеждане в пленарна зала.

Ако всички партии, декларирали публично подкрепа за него потвърдят думите си и с гласуване в парламента, то би трябвало да се осигури мнозинство с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, Патриотичния фронт и БДЦ и дистанционното гласуване да бъде прието.

Председателят на ЦИК Ивелина Алексиева уточни, че за недействителни са сметнати бюлетините с посочени повече от един отговор или без посочен такъв, тези без плик и попълнените не по образец.

Сгрешените бюлетини са 6481 на брой, тези, намерени в урните без пликове - 1137.

Гласуването е било в 12 175 секции. Гласовете от чужбина обаче са малко - едва около 27 000.

Споделяне

Още по темата

Още от България