ЦИК обяви секциите за гласуване в чужбина

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви в понеделник секциите, които ще бъдат открити автоматично в градовете в Европейския съюз, където на изборите през последните пет години е имало поне една избирателна секция с гласували в нея не по-малко от 100 избиратели.

Автоматичното откриване на секции в чужбина беше въведено с новия Изборен кодекс. Първоначално ЦИК обяви секции в 26 европейски държави, но впоследствие с ново решение заличи някои от тях.

От първоначалния списък отпадат Лил във Франция, Вилнюс в Литва, Загреб в Хърватия и Осло в Норвегия. ЦИК се коригира и като отбелязва, че Мостолес и Местолес е едно и също място в Испания.

Извън автоматично откритите, секции могат да се открият по преценка на консула въз основа на броя българи и подадените декларации. Ако за някои от градовете се съберат повече от 500 декларации, в нея може да се отворят и повече секции.

До 29 април е срокът за подаване на заявления за разкриване на изборни секции за гласуване на евровота на 25 май в страните от ЕС. За да бъде разкрита секция, са нужни поне 20 заявления за населените места, в които има дипломатически мисии на България. В останалите населени места са нужни 40 заявления.

 

Подаването на заявления ще може да става по електронен път – през интернет страницата на ЦИК, или с подписан формуляр по образец, подаден лично или изпратен по пощата с писмо до посолството или консулството в съответната страна. В едно писмо може да има повече от едно индивидуално заявление. До 3 май комисията трябва да определи местата в държавите, в които ще се образуват секции.

Споделяне

Още от Евроизбори 2014