ЦИК осъди нахлуването на националисти в централата й

Централната избирателна комисия (ЦИК) осъди в четвъртък нахлуването на кандидат-депутати от Българския национален съюз с лидер Боян Расате в централата ѝ в сградата на парламента до Ларгото в София.

Националистите проникнаха в сградата в сряда и отказаха да напуснат, като в четвъртък продължаваха да стоят във фоайето. Оказа се, че не могат да бъдат изведени от полицията заради кандидат-депутатския им имунитет.

Така Расате и сподвижниците му решиха да използват шанса, за да си направят безплатна предизборна реклама, "окупирайки" ЦИК.

"По този начин не може да се осъществява контакт с който и да е държавен орган, в случая с ЦИК. Комисията няма да допусне да се пречи на нейната работа, която в момента е свързана с организацията на изборите на 5 октомври. Очаква се реакцията и действията на компетентните органи. Достъпът до ЦИК се прави по правила и ред", коментира говорителят на комисията Камелия Нейкова.

Служители от администрацията на ЦИК уточниха пред БНР, че хората на Расате не са на етажа, където работи комисията и, че с мълчаливото си присъствие на партера не нарушават реда. Сградата се охранява от НСО, но службата няма правомощия спрямо кандидати за депутати.

Споделяне

Още от Избори 2014