ЦИК осъди нахлуването на националисти в централата й

Централната избирателна комисия (ЦИК) осъди в четвъртък нахлуването на кандидат-депутати от Българския национален съюз с лидер Боян Расате в централата ѝ в сградата на парламента до Ларгото в София.

Националистите проникнаха в сградата в сряда и отказаха да напуснат, като в четвъртък продължаваха да стоят във фоайето. Оказа се, че не могат да бъдат изведени от полицията заради кандидат-депутатския им имунитет.

Така Расате и сподвижниците му решиха да използват шанса, за да си направят безплатна предизборна реклама, "окупирайки" ЦИК.

"По този начин не може да се осъществява контакт с който и да е държавен орган, в случая с ЦИК. Комисията няма да допусне да се пречи на нейната работа, която в момента е свързана с организацията на изборите на 5 октомври. Очаква се реакцията и действията на компетентните органи. Достъпът до ЦИК се прави по правила и ред", коментира говорителят на комисията Камелия Нейкова.

Служители от администрацията на ЦИК уточниха пред БНР, че хората на Расате не са на етажа, където работи комисията и, че с мълчаливото си присъствие на партера не нарушават реда. Сградата се охранява от НСО, но службата няма правомощия спрямо кандидати за депутати.

Споделяне
Още от Избори 2014

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?