ЦИК още обмисля регистрацията на СДС за евроизборите

ЦИК още обмисля регистрацията на СДС за евроизборите

Централната избирателна комисия за европейски парламент (ЦИКЕП) все още не е взела решение дали да регистрира СДС за самостоятелно участие на евроизборите. Това стана ясно във вторник от думите на говорителя на комисията Александър Александров пред журналисти.

В четвъртък миналата седмица бившият лидер на СДС Пламен Юруков упълномощи заместника си Пламен Радонов, който внесе документите на СДС в ЦИКЕП за самостоятелно участие на партията в изборите. Това стана буквално час след като Върховният касационен съд върна на Софийския градски съда делото за регистрацията на новото ръководство на СДС и на практика остави легитимен бившият лидер на партията Юруков.

Актът на тандема Юруков - Радонов и липсата на регистрация на новото ръководство на СДС поставя под въпрос явяването на изборите на Синята коалиция във формата СДС -ДСБ плюс още десни партии.

Според Александров за избирателната комисия легитимно е това партийно ръководство, което е вписано от съда в рагистъра на полтическите партии. На практика към момента това е ръководството на СДС с лидер Пламен Юруков.

Казусът обаче се усложнява от факта, че в понеделник Националният съвет на СДС изключи от редиците на партията Юруков и Радонов, което, според двамата е нелегитимно.

Във вторник Мартин Димитров изрази надеждата, че ЦИКЕП няма да извърши регистрация на СДС. Според него избирателната комисия няма основание да впише партията за самостоятелно явяване на изборите.

Пред журналисти на съвместна пресконференция с лидера на ДСБ Иван Костов и на Обединените земеделци Анастасия Мозер Димитров определи действията на Пламен Юруков да регистрира партията в ЦИКЕП като страх от дясно обединение. "През последните пет години много хора изпитват ужас от обединяване на десницата и това е страхът. Искаха да се явим отделно на изборите, направиха всичко възможно, за да не може да се представим силно. Няма да допуснем това", каза той.

Вместо компромати да има дебат за излизане от икономическата криза

Лидерите в Синята коалиция поканиха управляващите на дебат за безработицата в страната. По думите на Иван Костов обществото не получава достоверна информация за кризата в заетостта. Той призова да се спре да се говори единствено и само с компромати, а да се проведе реален дебат преди изборите. "Този дебат е същинският преди изборите. Не дебат по компроматите, а кой какви мерки предлага, за да бъдат решени тежките въпроси пред страната", коментира Костов.

Управляващите са неспособни да отговорят на кризата в заетостта и я прикриват, допълниха от Синята коалиция. По думите им, антикризисният план "Станишев" не дава никакви резултати - износът намаля с повече от 25%, а продажбите - с над една трета. Производството се срина с над 20%, а поръчките - с близо40 %, каза още лидерът на ДСБ.

Докато управляващите празнуват 1 май, хората на труда нямат възможност да посрещнат ежедневните разходи по своите сметки и кредити. Обществото не получава достоверна информация за мащабите на стопанската криза и безработицата, защото правителството манипулира данните. Управляващите си спестяват усилията за преодоляване на кризата, каза още Костов.

"Те целят единствено отлагане на равносметката, за да финансират собствените си обръчи от фирми и предизборната си кампания, управляващите планират огромни разходи и ще изправят пред опасност бизнеса, работниците и осигурителните системи", заяви още лидерът на ДСБ.

По думите на Мартин Димитров Синята коалиция вече няколко пъти е предложила пакет от антикризисни мерки, който обаче е бил отхвърлен. "Поискахме незабавна актуализация на бюджета и съобразяването му с реалните приходи, но управляващите предпочетоха да прехвърлят отговорността за това на следващото управление, знаейки, че няма да бъдат те".

"Ние сме наясно, че нарастващата безработица изисква широко съгласие за мерките за преодоляването ѝ. Време е за отговор на въпроса за работните места. Т.е не да се прави социална политика за хиляди нови безработни и Масларова да ги води на почивка, а да направим така, че те да запазят своите работни места", каза Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България