ЦИК отказа да регистрира 4 партии

Централната избирателна комисия е регистрирала за участие в местните избори 20 партии, а на 4 е отказала регистрация. Това съобщи в сряда на брифинг говорителят на комисията Велислава Кръстева.

Отказана е регистрация на партия "Никола Петков" с председател Любен Божилов, на "Зелена партия" на Александър Каракачанов, Национална републиканска партия с председател Младен Младенов и Български бизнес блок с лидер Кристиан Кръстев.

Най-честото основание за отказ е неизпълнение на изискването за внасяне в срок на финансовите отчети на партиите в Сметната палата, обясни Кръстева.

Срокът за регистрация на партиите и коалициите в ЦИКМИ е до 12 септември.

До 27 септември всяка общинска избирателна комисия трябва да проведе жребии сред регистрираните партии и коалиции за номерата на бюлетините, съобщиха от ЦИК. Формациите ще имат един номер върху бюлетината за всеки вид избор в съответната община. Инициативните комитети няма да участват в жребия, а ще бъдат вписани последни в бюлетината, по реда на регистрацията им в общинската комисия.

ЦИК е взела решение и за разпределението на мандатите след провеждането на изборите. Партия, която не е получила достатъчно гласове за един общински съветник, не участва в разпределението на мандатите, обясни другият говорител на ЦИК Александър Александров. По думите му може да се окаже, че партиите, прескочили общинската избирателна квота не са посочили достатъчно кандидати в листата си и могат да останат неразпределени мандати.

Той обясни, че неразпределените мандати ще останат незаети. Комисията е определила условията и сроковете за провеждане на конкурс за преброител на гласовете от местните избори.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?