ЦИК отказа да заличи регистрацията на "Синьо единство" за изборите

Сн. БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да заличи регистрацията на "Синьо единство" на Надежда Нейнски за участие в парламентарните избори на 12 май. Същото решение беше взето и за още четири формации - "Обединена Социалдемокрация", Земеделски народен съюз, Национално движение за права и свободи (НДПС) и Политически клуб "Екогласност".

"Дори да се приеме, че е допустимо заличаване на регистрацията на политическа партия по нейно искане, то същото следва да се заяви в определения от закона срок за регистрация на политическите партии за изборите за народни представители, в случая 27 март", се казва в решението на ЦИК.

Преди ден от ”Синьо единство” обявиха, че окончателно се отказват от участие на вота. До това решение се стигна, след като партията не успя да се договори за формиране на коалиция с ДСБ. Причините за това все още са мъгляви, а единственият публично оповестен мотив е, че ДСБ не са дали достатъчно гаранции за обединение на двете партии.

Най-новата партия се регистрира за вота в последния възможен ден от срока (27 март), но на 1 април внесе искане за заличаване на регистрацията.

Според ЦИК няма правно основание за заличаване на регистрацията на политическа партия за участие в изборите за народни представители, освен ако не се установи, че подписката в подкрепа на партията от 7000 избиратели е непълна.

Някои от партиите, на които регистрациите няма да бъдат заличени, са поискали да им се възстанови и внесеният безлихвен депозит от 10 000 лева, съобщава ”Дневник”, но ЦИК отказва и това. Комисията казва, че депозитът се възстановява на партиите, получили повече от 1% от гласовете на изборите.

Решенията на ЦИК по петте искания за заличаване на регистрациите могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд в 3-дневен срок.

Партия "Синьо единство" ще обжалва отказа Централната избирателна комисия да заличи регистрацията на политическата сила за участие в парламентарните избори. Това коментира председателят на "Синьо единство" Христо Панчугов. По думите му регистрацията е оттеглена в законовия срок:

"Аргументът, с който липсва процедура за подобно действие, е откровено безумен. Не представлява сериозен проблем за нас. Ние имаме решение, че няма да се явим на изборите, но все пак дотолкова, доколкото ще бъдем завъртени в лотарията и ще бъде изтеглен номер, с което партията реално ще трябва да се отпечата на бюлетината. За мен е неприемливо. Отново след четири години правене на Изборен кодекс на неговия финал има такъв сериозен пропуск. За мен е недопустимо", каза пред БНР Панчугов.

Той добави, че ако след обжалването на решението на ЦИК бъде върнат внесеният депозит за участие в изборите, той ще бъде предоставен на Фонда за лечение за деца. Разговори за влизане в коалиция с ДСБ не се водят, увери Панчугов:

"Има решение на Националния съвет на партия "Синьо единство" и ние няма да участваме на тези избори. Каквито и разговори да продължават, те не се водят между нашата политическа партия и ДСБ", обясни той.

Споделяне

Още от Избори 2013

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?