ЦИК отказа регистрация за евроизборите на осъдените в Либия медици и д-р Георгиев

ЦИК отказа регистрация за евроизборите на осъдените в Либия медици и д-р Георгиев
Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа в събота вечерта да регистрира за изборите на европейски депутати петте осъдени в Либия български медицински сестри и д-р Здравко Георгиев. Те заемаха първите шест места в листата за изборите на партия “Ред, законност и справедливост”.

Отделно кандидатурата на д-р Здравко Георгиев бе издигната и от инициативен комитет като независима.

Мотивът за отказа на ЦИК е, че шестимата медици не отговарят на законовото изискване да са живели постоянно най-малко през последните две години в страната. Отказът бе очакван от всички, дори от тези, които не са юристи, защото бе очевидно, че кандидатурите на сестрите са в разрез със законовите изисквания.

В неделя лидерът на партия "Ред, законности и справедливост" Яне Янев обяви, че ще обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) решението на ЦИК да не регистрира медиците.  

Това е политическо решение, което не трябва да разколебава българите, които искат да подкрепят кандидатурата на медиците, каза Янев. Той допълни, че има форма за защита правата на медиците в случая, но е рано да се обявяват конкретните ѝ параметри.

Ако ВАС не уважи жалбата, от партията са готови да пренесат казуса в европейската съдебна система.

Тъй като медиците не по своя воля не са пребивавали в България през последните две години, не би трябвало това условие да се отнася до тях, коментира зам.-председателят на партията Атанас Железчев.

Той обяви, че от "Ред, законности и справедливост" настояват председателят на ВАС Константин Пенчев да председателства съдебния състав, който ще разглежда жалбата - като гаранция, че няма да има натиск върху състава.

Янев изрази увереност, че ВАС ще разграничи обстоятелствата и че "българският съд ще регистрира българските медици".

Политическият съвет /ПС/ на "Ред, законност и справедливост" разпространи и декларация, в която поиска незабавна оставка на министъра на външните работи Ивайло Калфин заради изказванията му срещу издигането на кандидатурите на медиците. Според партията с изказванията си той оказвал натиск върху ЦИК по въпроси, които имали правен и административно-технически характер.

Когато в петък стана известно, че е внесена листата с имената на осъдените медици за регистрация в ЦИК, министър Калфин коментира, че това е опасна популистка игра със съдбата на медиците ни. Думите му бяха подкрепени и от премиера Станишев, който също категорично се противопостави на политизирането на казуса със сестрите. 

Споделяне

Още по темата

Още от България