ЦИК отмени спорното решение за имената на коалициите

ЦИК отмени спорното решение за имената на коалициите

В петък вечерта Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени спорното си решение, което предвиждаше на предстоящите избори имената на коалициите да може да съдържат "само наименованието на една или няколко от партиите в състава ѝ". 

До това се стигна, след като текстовете предизвикаха недоволството на извънпарламентарни формации, които смятат да участват във вота именно като коалиции. По-рано в петък "Демократична България" ("Да, България", ДСБ и "Зелено движение") и обединението на Мая Манолова "Изправи се.БГ" подадоха жалба срещу ограничението за наименованията до Върховния административен съд (ВАС). Манолова дори поиска оставката на председателя на ЦИК Александър Анндреев, който е предложил спорния текст. 

Забраната коалициите да имат други имена бе приета на 27 януари в решението за регистрация на партии и коалиции в ЦИК за участие в изборите за народни представители на 4 април. Тогава текстът бе одобрен почти единодушно. След подадените жалби на извънредно заседание част от членовете коренно променили мнението си и така се стигнало до премахването на текста. По-рано от комисията твърдяха, че ще чакат решение на съда.

До момента подобна практика за ограничения в имената на коалициите не се е прилагала спрямо национални коалиции на парламентарни, президентски и евроизбори. Дълги години БСП се явяваше като "Коалиция за България", например. В решението на ЦИК за парламентарните избори през 2017 проблемният текст не присъства. Още повече, че в Изборния кодекс е записано, че "наименованието или абревиатурата на участващите в коалиция партии може да се добавя в скоби към наименованието или абревиатурата на коалицията".

Правилото, което бе приложено в решението на ЦИК, съществува в изборния закон, но важи за местните коалиции, а не за националните.

На 27 януари ограничението не е присъствало в първоначалния текст, а предложението то да бъде включено било направено от Андреев. Докладчик на решението е Мария Бойкинова, която веднага подчертала, че това изискване е само за местни коалиции не следва да бъде приемано. Това наложило предложението на Андреев да бъде подложено на гласуване. Всички, без Бойкинова, гласували "за".

Ето как се стига до включването на вече отпадналия текст в решението на ЦИК:

Бойкинова: В моята папка се намира проект на решение относно регистрация на партии и коалиции в ЦИК за участие в изборите за народни представители на 4 април 2021 г. Виждате правните основания. (...) На първа страница виждате правила за наименование и абревиатурата или по-точно:

"Наименованието или абревиатурата на коалиция не може да повтаря наименованието или абревиатурата на партия, регистрирана по Закона за политическите партии до датата на обнародване в "Държавен вестник" на Указ № 9 от 14.01.2021 г. на президента (обн., ДВ, бр. 5 от 19.01.2021 г.) за насрочване на изборите за народни представители, включително чрез прибавянето към тях на думи, букви, цифри или други знаци".

Към тази дата с писмо сме поискали и списък на партиите, които са регистрирани с оглед на проверката, която извършваме. (...)

Андреев: Предлагам в тази част, която урежда правилата по отношение на наименованията на коалициите да бъде уредено изрично, че наименованието на коалицията може да съдържа само наименованието на партия, която участва в коалицията с оглед предходни въпроси, които са поставяни по отношение на това, че наименованието на коалицията съдържа и имена или пък други наименования, които опредено биха могли да подведат под заблуждение всички избиратели, които подкрепят регистрацията на коалицията или биха гласували за коалицията. Имаме такива случаи по отношение на коалиции в предходни избори. Затова правя предложението да бъде обособена като отделна точка в този раздел.

Бойкинова: Неслучайно не съм го включила в проекта за решение, тъй като това е изискване само за местна коалиция. И тъй като правите предложение – моля да го подложите на гласуване.

Андреев: Има ли други предложения? Доколкото разбира докладчикът поддържа текста такъв какъвто е към момента на решението в тази част. Желаещи да се изкажат? Ако няма – процедура по гласуване на предложение, което направих.

(16 "за", един "против". Против е Бойкинова) 

Споделяне

Още от България