ЦИК отпуска медийни пакети на сайтове не по критерии, а по "съвест"

Промените в Изборния кодекс ще оскъпят изборите с 250 000 лева

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия раздава медийни пакети "по съвест", когато става дума за онлайн медии. Това стана ясно от думите на зам.-председателката на ЦИК Мария Мусорлиева. "Ами, по съвест всеки гласува, като няма критерий, какъв да е критерият? Човешко е", каза тя в отговор на въпрос защо някои сайтове получават държавни средства за агитация, а други – не.

След като Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на ЦИК да не зачита местните вестници и информационните сайтове за медии, членовете на комисията решиха, че най-добрият начин е да впишат местните медии в "разрешителен списък" за политическа реклама. Онлайн изданията обаче не се споменават в "редактираното" решение на комисията и така преценката дали да отпускат медийни пакети остава на членовете на ЦИК. По тази причина, без да има каквито и да е критерии, комисията ту разрешава, ту отказва финансиране на медиите в интернет за агитационната кампания за изборите и референдума.

"Всеки един от договорите за медийните пакети влиза в зала, той се докладва, и комисията, евентуално всеки един от членовете има право да изрази своето мнение или становище, на основата на изразените становища или формирано мнение договорът се подлага на гласуване и одобряване. В момента, в който договорът събере необходимото мнозинство от 2/3 от присъстващите, той се одобрява и започва плащането", обясни от своя страна единият от говорителите на ЦИК Александър Андреев.

Становищата на членовете на комисията обаче в повечето случаи не са достъпни, тъй като при всеки спор (който се излъчва пряко на сайта на ЦИК), членовете ѝ изключват микрофоните си и аргументите остават само между тях.

Така се стига до парадокса, в зависимост от състава в залата по време на заседание – даден сайт да получи медиен пакет по договор с един инициативен комитет и да не получи по договор с друг. ОТ ЦИК обясниха пред Mediapool неофициално, че "се решава в зависимост от симпатиите към самата медия".

По време на брифинга на комисията стана ясно, че последните промени в Изборния кодекс ще оскъпят изборите с около 250 хил. лева. Причината е, че депутатите решиха вотът в квадратчето "Не подкрепям никого" да се брои като редовен глас на президентски избори. "Промяната рефлектира върху програмния продукт - компютърната обработка на резултатите от СИК и РИК, съответно и обработката им в ЦИК", каза председателят на комисията Ивилина Алексиева. Фирмата изпълнител вече е дала писмено потвърждение, че ще се справи в срок и изменението на програмата, която смята резултатите от изборите, ще работи коректно.

С друга промяна в Изборния кодекс десет дни преди изборите отпаднаха ограниченията за образуване на максимум 35 секции в държави - членки на ЕС. Алексиева каза, че ЦИК разполага с пълната база данни за подадени заявления за гласуване и комисията е готова да промени броя на секционните комисии в съответната страна, както и да проведе обучение на членовете им. Тя не даде подробности колко повече секции ще бъдат отворени, като промяната засяга предимно Великобритания. Оскъпяването ще стане известно, след като от Министерството на външните работи се договорят за наемите и другите разходи за откриване на секции в местата със събрани над 60 заявления за гласуване.

Споделяне

Още от Президентски избори

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?