ЦИК отряза партията на Бареков от участие в изборите

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърля искането на партията на Николай Бареков "България без цензура" да бъде регистрирана за участие в предстоящите изборите с името "Движение презареди България".

Решението подлежи на обжалване в тридневен срок пред ВАС.

ЦИК е заседавала три часа по казуса. Партията на евродепутата се регистрира като "България без цензура", но заявява, че в бюлетината иска да бъде изписано името "Движение презареди България".

Към пълния пакет с документи екипът на Бареков е приложил протокол от решение на Софийски градски съд, в което се казва, че формацията сменя името си. Седемдневният срок за обжалване обаче изтича на 9 февруари.

Според членовете на ЦИК протоколът няма юридическа сила и допускайки подобна регистрация, "ще бъдат вкарани в заблуждение избирателите".

Николай Бареков е бивш директор и телевизионен водещ от ТВ-7, която бе финансирана със стотици милиони от Корпоративна търговска банка, чийто собственик Цветан Василев обезпечи и влизането му в политиката с партия ББЦ. Самият Бареков стана евродепутат, но изгуби контрола върху депутатите от коалицията, която влезе в 43-тото Народно събрание ББЦ.

През януари т.г. Бареков учреди новата си партия "Презареди България".

Споделяне

Още от Избори 2017

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?