ЦИК пак не разреши клипа на “Атака”

ЦИК пак не разреши клипа на “Атака”

Централната избирателна комисия (ЦИК) е решила в петък, че дори и поправен встъпителният клип на партия “Атака”, който БНТ спря предния ден, е в нарушение на закона за избор на евродепутати. Това съобщи в петък говорителят на ЦИК за изборите за Европейски парламент (ЕП) Бисер Троянов.

Той обясни пред Mediapool, че “Атака” е изпратила коригиран вариант на предизборното си видео, но и той бил в разрез с конституцията и със Закона за радио и телевизия, тъй като накърнявал доброто име на личности и внушавал нетърпимост между граждани.

“В поправения клип вместо Соломон Паси, се вижда Симеон Сакскобургготски. Само това са промените”, обясни Троянов.

БНТ отказа да излъчи клипа, тъй като по мнението на юристите на държавната медия, той съдържал квалификации, които са недопустими. Затова го изпрати на ЦИК, която трябваше да даде становище.

Троянов в петък уточни, че ЦИК не може да забрани клипа, тъй като не е регулатор, но  дава становище дали е в нарушение или не на закона.

От БНТ съобщиха, че няма да излъчат клипа.

В предизборната лента на “Атака” се показват снимки на известни европейски градове, като Париж, Лондон, Венеция. В нея Тауър Бридж в британската столица и Айфеловата кула се превръщат в минарета. След това на фона на пламъци се появява надпис, който гласи “Това щеше да е сега, ако не бяхме ние – българите”. После се появява надпис “Да спрем фесовете и днес” и “Не с национални предатели”, след което се излъчват кадри с Меглена Кунева (настоящ еврокомисар), Соломон Паси (бивш външен министър, зам.-шеф на НДСВ) и лидерът на ДПС Ахмед Доган.

Накрая се призовава да се гласува за четиримата първи в листа на “Атака” – Димитър Стоянов, бизнесмена и архонт Слави Бинев, Десислав Чуколов и Петър Хлебаров.

Веднага след като БНТ спря клипа, ръководството на партията даде брифинг, като заяви, че стопирането му е “безпрецедентен опит за налагане на политическа цензура”. Тогава от партията на Волен Сидеров се заканиха да обжалват становището на ЦИК пред ВАС и че ще отнесат въпроса и до европейските институции. Според хората на Сидеров клипът не нарушавал законодателството.

Споделяне
Избори за Европарламент 2007

Още от Избори за Европарламент 2007