ЦИК поиска от министър Василев да й създаде условия за работа

Централната избирателна комисия за местните избори (ЦИКМИ) с писмо поиска от министъра на държавната администрация Николай Василев, отговорен за организацията на вота, да осигури условия за работа на членовете ѝ. Това съобщи в петък говорителят на комисията Александър Александров.

Той обясни, че към момента министерството на Василев не е изпълнило задълженията си и условия за работата на комисията не са  създадени. Разчитаме на бърза реакция, добави той.

На заседанието си в петък ЦИКМИ е взела решения, свързани с работата на общинските избирателни комисии. До 19 часа на 17 септември регистрираните в ЦИКМИ партии и коалиции, както и инициативни комитети трябва да се регистрират в съответните общински избирателни комисии (ОИК) за участие в изборите.

Отказът на ОИК да регистрира партия, коалиция или инициативен комитет може да се обжалва в тридневен срок пред ЦИКМИ. Решението на Централната комисия е окончателно. Партии, регистрирани в коалиция в ЦИКМИ, не могат да се регистрират поотделно в ОИК.

Във Велико Търново министърът на администрацията Николай Василев реагира на писмото на ЦИК, като заяви, че комисията скоро е била сформирана и на среща с нея ще се види от какво има нужда, защото всеки избор е специфичен.

ЦИК няма да срещне технически проблеми в работата си, каза още министърът.  

Споделяне

Още от България