ЦИК поправи грешката си, с която смъкна прага за влизане в парламента

След преразпределяне на мандатите, София получава още осем депутатски места

ЦИК поправи грешката си, с която смъкна прага за влизане в парламента

Централната избирателна комисия поправи грешката си в методиката за разпределяне на мандатите, с която на практика смъкваше изкуствено прагът за влизане в парламента. С новата методика, приета късно в петък, се регламентира разпределението на мандатите за всяка партия и коалиция от партии на национално ниво. Изключвайки независимите кандидати от действителните гласове, на базата на които се изчислява 4-процентната бариера, ЦИК свалиха основата, на която се изчислява този праг.

За грешката сигнализира в понеделник сайтът Отворен парламент, а няколко часа по-късно ЦИК я коригира.

 

Говорителят на комисията Ралица Негенцова каза пред Mediapool, че това е станало с решение на ЦИК, взето в понеделник.

 

Според първоначалния вариант разпределянето на мандатите трябваше да се направи като се пресмята сумата "от подадените действителни гласове за всички кандидатски листи на партии и коалиции от партии от всички секции в страната и извън страната", а после се изчислява четири на сто от получената сума.

Този текст на практика изключи независимите кандидатски листи, записани в Изборния кодекс или пък ЦИК предпостави, че безпартийните желаещи да бъдат народни представители няма да получат нито един глас.

Разпоредбата бе в нарушение на изборния закон. Според чл.251, ал. 2 от Изборния кодекс "право на участие при разпределяне на мандатите на национално ниво имат партиите и коалициите от партии, получили не по-малко от четири на сто от действителните гласове в страната и извън страната". В действителните гласове, каквото е изискването на нормативния акт, обаче се включват и коректно подадените бюлетини за независим народен представител, каквато възможност предвижда законът.

 

С пропускането на безпартийните кандидати ЦИК на практика намалява изкуствено броя действителни гласове, а оттам и прагът за влизане с парламента се смъква изкуствено.

Потърсен за коментар, изборният специалист Димитър Димитров обясни пред "Отворен парламент", че в методиката действително има пропуск. "Вероятно става дума за недоглеждане, но ако при отчитането на действителните гласове бъдат пропуснати тези за независимите кандидат-депутати, бариерата се сваля изкуствено", заяви той.

"Бариерата за влизане в НС на партии или коалиции се получава, когато валидните глсове се разделят на 100 и се умножат по 4. Ако в цялата държава имаме 100 000 гласа за независими кандидати по места и те не бъдат сумирани с останалия вот, на практика смъкваме бариерата от 4% с 4000 гласа. Ако пък в държавата бъдат подадени 50 000 гласа за независими депутати , то бариерата ще бъде по-олекотена с 2000 гласа", обясни Димитров.

Часове по-късно от Централната избирателна комисия съобщиха, че формулировката в текста е оправена и четирипроцентната бариера ще се изчислява само на база "действителни гласове" в страната и чужбина, без значение дали са подадени за партии, коалиции или независими кандидати.

 

Комисията преразпредели мандати, София избира 8 депутати повече

 

Със своята методика ЦИК размества депутатските мандати за следващия състав на парламента.

 

Решението от петък засяга 14 депутатски места, които се отнемат от по-малките избирателни райони и се прехвърлят към четирите най-големи плюс Благоевград.

 

С новото разпределение София получава 8 депутатски места повече. В 23-и МИР вместо 12 на изборите през май ще се изберат 16 народни представители, в 24-и от 11 стават 12, а в 25-и от 11 броят им скача на 14.

 

По две депутатски места повече получават Варна и Бургас, а Пловдив и Благоевград ще избират един народен представител повече в сравнение с 2009 година.

 

ЦИК обяснява промяната с данните от последното преброяване и вътрешната миграция на населението. По един мандат са отнети от Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кюстендил, Монтана, Перник, Плевен, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Търговище и Ямбол.

Споделяне

Още от България