ЦИК позволи ареста на кмета на Несебър и още четирима души

Архив

Централната избирателна комисия (ЦИК) разреши петима кандидати за кметове и общински съветници да бъдат обвинени и задържани. Сред тях е и настоящият кмет на Несебър Николай Димитров, който е независим кандидат за нов мандат на поста.

Това става ясно от пет отделни решения на комисията, които са на базата на искания на главния прокурор. Такова искане се налага, защото по закон от деня на регистрацията до обявяване на резултатите от изборите кандидатите за кметове и общински съветници не може да бъдат задържани или привличани като обвиняеми.

Освен за Димитров, ЦИК е дала разрешения за кандидатите за общински съветници в Несебър от БСП Петър Тодоров и Георги Георгиев, както и за Константин Лефтеров - кандидат за общински съветник в Свети Влас от "Движение 21" и за кандидата за кмет от същата партия Атанас Япаджиев.

Разследването е срещу нарушени изборни права, а от прокуратурата отказват официална информация по случая, съобщава БТА.

Делото се води от спецпрокуратурата, искането на Цацаров е след акцията миналата седмица по Южното Черноморие.

В събота в Несебър се проведе спецакция по сигнали за купуване на гласове. Тогава беше претърсен домът на Димитров и магазинът на жена му. Търсени са били списъци с имена. В акцията участваха ГДБОП, служители на Антикорупционната комисия и бургаската жандармерия.  

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2019

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?