ЦИК: Преснимането на протоколите може да забави обявяването на изборния резултат

Комисията ще кани с писма пълнолетните да гласуват

Нововъведения в Изборния кодекс могат сериозно да забавят обявяването на изборния резултат. За това предупредиха от Централната избирателна комисия (ЦИК) в сряда на семинар за журналисти.

Това забавяне ще дойде основно от тромавата процедура на задължителното въвеждане на ксерокопия на протоколите от секционните избирателни комисии (СИК), каза Румяна Сидерова, заместник-председател на ЦИК.

Законът предвижда, че всеки участник в изборния процес може да изиска от СИК ксерокопирането на протокола след преброяването на гласовете, в края на изборния ден.

Преснимането на книжата ще забави процеса на занасянето на им в Районните избирателни комисии (РИК). Оттам ще се забави и крайното обявяване на резултата, макар в новото законодателство той да е вече четири дни след приключване на изборния ден, вместо досегашните три, каза Румяна Сидерова. По тази причина ще се иска разширяване на състава на СИК, но в законовите рамки, отбеляза тя.

"Представете си 20 души да поискат копие от протоколите, председателят и секретарят на съответната комисия трябва да го подпишат, т.е. не могат да тръгнат към РИК-овете. Оттам нататък тръгва ефектът на доминото – СИК забавя районните комисии, те пък забавят нас и така не е ясно как ще се вместим в четирите дни за обработка и обявяване на крайните резултати от вота", обясниха от ЦИК.

За да се приложат новите изисквания се налага и назначаване на повече членове в секционните комисии, по-високо заплащане и по-добро обучение, заяви председателят на ЦИК Красимира Медарова.

"В рамките на 100 лева би било едно сравнително адекватно заплащане на член на секционна избирателна комисия, като се има предвид ангажиментите, които те имат", каза тя.

Одобрените в сряда средства за работата на избирателните комисии обаче ще осигурят наполовина по-малко заплащане.


Според новия изборен закон крайният срок за регистрация на партиите за парламентарните избори е 15 дни преди тяхната дата. Това налага бързото изготвяне на изборните книжа и на тяхното обнародване. По тази причина от ЦИК няма да чакат указания по закон 5-дневен срок след указа на президента, а ще действат максимално бързо. По неофициална информация целта е да са готови с хронограмата за вота още в деня на указа, с който Плевнелиев ще разпусне НС и ще назначи служебен кабинет, което се очаква да стане на 13 март.

От ЦИК не пожелаха да коментират действията на държавната администрация и по-конкретно на тази в Министерския съвет, която отговаря за снабдяването на секциите с копирни машини. От комисията обаче заявиха категорично, че прокрадналата се идея няколко секции да боравят с една машина ще бъде неприемливо. Неофициалната нагласа е, че подобен прийом може дори да доведе до обжалване на вота.

От думите на говорителите на ЦИК и на нейният председател Красимира Медарова не стана ясно дали стенограмите от заседанията на комисията ще публикуват в адекватни срокове, а не както е сега с повече от три месеца закъснение. Медарова смята, че подобно нещо може да се случи след назначаването на администрацията и разумният срок би бил "около седмица". Гаранции за това, обаче няма нито в Изборния кодекс, нито в публикувания в сряда Правилник за дейността на ЦИК.

Според документа, с който комисията регламентира назначаването на администрацията си, вменена ѝ от закона, работата на членовете на ЦИК ще бъдат подпомагани от 14 души чиновници. Най-удачно ще бъде намирането на администрация по закона за държавния служител, който позволява преназначаването на един чиновник в друга държава структура.

Освен това от ЦИК възнамеряват да потърсят и свои стари членове, които са останали навън, за подпомагане на дейността ѝ.

Друга важна новост в Изборния кодекс, според ръководителите на ЦИК, е възможността да се обявят списъците със заличените лица на сайта на общините, което да стане в десетдневен срок преди изборите. В тези списъци ще фигурират лишени от свобода, подалите заявления, че ще гласуват по настоящ адрес и в чужбина. Срокът за обжалване на засегнатите от този списък е три дни след публикуването му, посочиха от ЦИК.

Междувременно стана ясно, че комисията възнамерява да вдига избирателната активност с писма – покани към навършващите пълнолетие български граждани. От думите на обявилия идеята Паскал Бояджийски обаче не успя да се разбере откъде ще бъдат взети средства за подобна инициатива.

Комисията се похвали и с работещите си от референдума насам акаунти в социалните мрежи – Туитър и Фейсбук. За създаването на двете фен-страници са платени около 3000 лева. Фирмата, която ги е изготвила, е същата, направила и клиповете за разяснителната кампания на референдума за ядрената енергетика. "Зад нея стои господин Асен Григоров", заяви пред журналисти членът на ЦИК Венцислав Караджов.

Договорът за акаунтите в социалните мрежи изтича на 14 март и след това те ще бъдат поети от администрацията на комисията.

Споделяне

Още по темата

Още от България