ЦИК пусна онлайн симулатор за машинно гласуване

ЦИК пусна онлайн симулатор за машинно гласуване

Централната избирателна комисия (ЦИК) пусна онлайн симулатор на машинно гласуване.

Той показва стъпка по стъпка как ще протече гласуването на даден избирател в секция с устройства в избрания ден. Симулаторът може да бъде намерен на сайта на ЦИК.

Предстоящите парламентарни избори ще са първите, в които в част от секциите ще се гласува само машинно. В секциите с над 300 избиратели в страната и извън нея, ще има само устройства. С хартия ще може да се гласува само при форсмажорни обстоятелства.

Така по-голям брой избиратели – на различна възраст и с различно образование, ще гласуват с машини. По тази причина ЦИК реши да наблегне и на разяснителната кампания.

Във въпросния симулатор не са написани реалните имена на партиите и коалициите, не са използвани и имената на кандидатите. В изборния ден обаче те ще са изписани на машините.

Как се гласува машинно?

Избирателят трябва да получи от член на секционната избирателна комисия карта, която се поставя в слота на машината. На екрана се появява електронна бюлетина, която повтаря до голяма степен хартиената. Номерата на партиите са на две страници - на първата са партиите и коалициите с номера от 1 до 13, а на втората – от 14 до 24 и квадратчето "не подкрепям никого".

Ако формацията, за която избирателят иска да гласува, е на втората страница, той трябва да натиснете надписа "Следващ". Чрез докосване трябва да се маркира квадратчето на избраната партия или "Не подкрепям никого". По същия начин се маркира и кръгчето за преференция, ако гласоподавателят иска да подкрепи конкретен кандидат.

Когато избирателят е готов с вота си, той трябва да натисне "Преглед". Тогава на екрана на машината се визуализира името на формацията и на кандидата, ако е гласувано с преференция. Ако е допусната грешка, избирателят може да натисне "Назад" и да се поправи, ако без да иска е натиснал грешна партия или преференция.

След като избирателят натисне "Гласуване", от машината излиза хартиена разписка, която избирателят трябва да вземе, да я сгъне с надписа навътре и да я постави в отделна урна, предвидена за машинното гласуване. Гласоподавателят връща картата на секционната комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?