ЦИК: Рано е да бъдем оптимисти или песимисти за машинния вот

Цветозар Томов, сн: БГНЕС

Няма постъпили предложения по обществената поръчка за машини за предсрочните избори на 26 март. Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Цветозар Томов в четвъртък.

Той обаче увери, че всеки ще може да гласува, така че независимо от изхода на процедурата, "няма да настъпи нито трагедия, нито всеобща народна радост."

Помолен да коментира изявлението от Министерския съвет от вчера, че машинно гласуване може и да не се проведе, той отговори, че е "рано да бъдем както оптимисти, така и песимисти".

От брифинга на ЦИК стана ясно още, че за момента две неправителствени организации са подали заявление като наблюдатели на вота.

Говорителите обясниха, че до четвъртък са подадени общо 8960 заявления за гласуване в чужбина, като най-много както винаги са в Турция, Великобритания и Испания. Последният срок за подаването им е 28 февруари.

До 18 февруари могат да се променят съставът и наименованието на коалициите, нещо, което днес са поискали Обединените патриоти, към които се включва и ПП "Средна европейска класа". До 21 февруари пък е срокът за регистрация на кандидатските листи.

13 партии, 9 коалиции и 21 независими кандидат-депутати са регистрирани за вота следващия месец, съобщи още говорителката на ЦИК Камелия Нейкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017